Belföld

Különpénzt kérnek a kisebbségi műsorokra

A médiatörvény módosítását kéri az Országos Kisebbségi Önkormányzatok Szövetsége (OKÖSZ) annak érdekében, hogy a közmédiumok nemzetiségi műsorai elkülönített szervezeti egységként és költségvetésből működhessenek.

A kisebbségi törvény 2005-ös módosítása előírja ezt, ám az érintett médiumok a mai napig nem képesek kimutatni, hogy évente mekkora összeget szánnak e célra – mondta Heinek Ottó, az OKÖSZ alelnöke, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának vezetője hétfői sajtótájékoztatóján, Budapesten.

A Magyar Televízió (MTV) – a közmédium korábbi közlése szerint szüneteltetni kívánt, ám a menedzsment és a sztrájkbizottság múlt heti megegyezése alapján megmenekülni látszó – kisebbségi műsorai kapcsán Heinek Ottó megjegyezte: a helyzet az utóbbi években folyamatosan romlott.

Mint mondta, rossz időpontban kerültek adásba ezek a produkciók, ráadásul az ismétléseket is hétköznap sugározzák, így még kevesebb emberhez juthattak el az adások. Ráadásul az MTV menedzsmentje évek óta ignorálja az országos önkormányzatokkal korábban kötött megállapodását.

“Ha a status quót vissza tudjuk állítani, már tettünk egy lépést előre” – jelentette ki Heinek Ottó, aki megemlítette: a kisebbségi törvényt sérti a Magyar Televízió azzal, ha a megszorítások idején csak archív anyagokat sugároz nemzetiségi műsoraiban, hiszen a jogszabály rendelkezése szerint a közmédiumoknak nemcsak bemutatniuk, hanem gyártaniuk is kell rendszeresen ilyen produkciókat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik