Belföld

Idén nem választanak ÁSZ-elnököt

Az Országgyűlés idei utolsó ülésszakán nem választják meg az Állami Számvevőszék elnökét, így az intézmény elnök és alelnökök nélkül működik tovább.

Sem hétfőn, sem pedig kedden nem szavaznak a képviselők az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnökének személyéről – tudtuk meg az Országgyűlés Sajtóirodájától. Kovács Árpád 12 éves mandátuma múlt csütörtökön járt le, és mivel a számvevőszéknek alelnökei sincsenek immár hét éve, az intézmény a főigazgató irányításával működik tovább.

Az ÁSZ elnökére és alelnökeire parlamenti bizottság tesz javaslatot, amelyet a képviselők kétharmadának kell támogatnia ahhoz, hogy ismét legyenek legitim vezetői az intézménynek. Kovács Árpád leköszönt elnököt valamennyi párt alkalmasnak ítélte az ÁSZ vezetésére a következő, 12 éves ciklusban is, az alelnökök személyéről nem jutottak egyetértésre, így elnököt sem jelöltek.

Jövőre az ÁSZ-nak a „szokottnál” több fontos dolga lesz: az intézménynek ellenőriznie kell a pártok kampányköltéseinek elszámolását, véleményeznie kell az esetleges pótköltségvetést és a 2011-es büdzsé tervezetét is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik