Belföld

Elkezdődtek Geréb Ágnes perei

Halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetéssel vádolja az ügyészség Geréb Ágnes nőgyógyászt, aki az otthonszülések kapcsán vált ismertté.

Geréb Ágnes (fotó: MTI)

Geréb Ágnes (fotó: MTI)

Kedden két, Geréb Ágnes elleni per tárgyalása kezdődött el a Pesti Központi Kerületi Bíróságon. A szülész-nőgyógyász 2007 szeptemberében segédkezett egy otthonszülésnél, amelynek során az újszülött meghalt. A csecsemő elakadt a szülőcsatornában és megfulladt.

Geréb Ágnes 2007 októberében egy társával a Születésházban lefolytatott szülésnél is részt vett, amelynek során a szülő nő kivérzett állapotba került, és kórházi ellátásra szorult.

A szülész-nőgyógyászt mindkét perben halált okozó foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségével vádolják.

Több eset is volt

Tavaly már elkezdődött egy per Geréb Ágnes és három társa ellen foglalkoztatás körében elkövetett, maradandó fogyatékosságot okozó gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt. A vádlottak egy otthon tervezett ikerszülést akartak levezetni 2003 decemberében, de az egyik gyermek – a szülés közben fellépő komplikációk következtében – oxigénhiányos állapotba került, és agya maradandóan károsodott.

Továbbra is praktizál

Korábban, 2007 októberében pedig a bíróság jogerősen három évre eltiltotta Geréb Ágnest a szülész-nőgyógyász szakma gyakorlásától egy 2000-ben lezajlott szülés során elkövetetett foglalkozási szabálysértés miatt. Az FN.hu információi szerint a három évre szóló eltiltás ellenére a szülésznő továbbra is aktívan segédkezik otthonszülésnél.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik