Belföld

Jogszabályt követelnek az otthonszülésről

Az Alkotmánybírósághoz (Ab) fordul az otthonszülés jogi szabályozása érdekében a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet.

A TASZ azt szeretné elérni: a taláros testület mondja ki, hogy alkotmányos mulasztásban van a jogalkotó, mert nem alkotta meg az intézeten kívüli szülés szabályozását, és kötelezze az Országgyűlést, illetve a kormányt annak megalkotására.

A közlemény szerint jelenleg egy, a parlamentnek már benyújtott törvényjavaslat tartalmaz ugyan felhatalmazó rendelkezést arra, hogy a kormány megalkossa az intézeten kívüli szülés tervezett szabályozását, de az évek óta húzódó, többször megrekedt egyeztetések után a TASZ szükségét látja annak, hogy az Ab mondja ki a szabályozás szükségességét, és az csak a szükséges mértékben avatkozhasson be a szülő nők döntési jogába.

A TASZ emlékeztetett arra: az intézeten kívüli – vagy otthonszülés – mind a WHO, mind a nemzetközi gyakorlat szerint egyenrangú a kórházi szüléssel. Az egészségügyi világszervezet több dokumentuma foglalkozik a bábák képzésével, a kompetenciájuk elismerésének szükségességével.

A TASZ példaként említette, hogy Nyugat-Európában és Észak-Amerikában több állam szabályozza az intézeten kívüli szülést, a legtöbb helyen ez valódi alternatívája a kórházi szülésnek. Hozzátette: a legutóbb egy kanadai, kórházi és intézeten kívüli tervezett, alacsony rizikófaktorú szüléseket összehasonlító tanulmány mutatott rá arra, hogy ugyanolyan biztonságos a két eljárás az ilyen várandósságok esetén, sőt az intézeten kívül tervezetten zajló szülések esetében kevesebb beavatkozásra került sor.

A jogvédők beadványának érvelése az alapvető alkotmányos jogokon és kötelezettségeken nyugszik. Álláspontjuk szerint az emberi méltóság jogából levezett önrendelkezési jog lehetőséget biztosít a szülő nőknek arra, hogy megválasszák a szülés helyszínét, viszont az egyfelől diszkriminatív, másfelől sérti a jogbiztonságot, hogy ennek feltételrendszere – például a szülést kísérő szaksegítség képzése – nincs megteremtve.

A TASZ szerint ezen felül az állam életvédelmi kötelességéből is következik, hogy meg kell alkotnia azokat a feltételeket, amelyek fennállásakor választható az intézeten kívüli szülés, de ezen túl nem avatkozhat bele az állampolgárok önrendelkezésébe.

A szervezet leszögezte: nem szükséges az intézeten kívüli szülés minden aspektusáról jogszabályban rendelkezni, ahogyan az egyes kórházi beavatkozások eljárási rendjét is alapvetően szakmai szabályok tartalmazzák. Azt azonban elengedhetetlennek tartja, hogy ezek megalkotása során az intézeten kívüli szülésben tapasztalatot szerzett szakemberek kompetenciáját elismerjék és egyenrangúként kezeljék a véleményüket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik