Belföld

Bukás lehet a MÁV átalakítása

A miniszterelnök szerint a MÁV átalakításának ügyével is foglalkozni kell a költségvetési módosító indítványok keddi szavazása után. Egy szocialista képviselő levélben jelezte: a jelenlegi formájában nem tudja támogatni az átalakítást.

Bajnai Gordon a képviselőcsoport ülésén nyitóbeszédében szól erről, megemlítve azt, hogy a 2010-es büdzsé módosító indítványairól történő szavazás után még több kérdésről kell egyeztetni. Példaként említette még a szociális ellátórendszert érintő kérdéseket, így a szociális kártya ügyét.

Az MTI úgy tudja, hogy Szép Béla, a közösségi közlekedéssel foglalkozó raportőri csoport tagja az ülésen résztvevő frakciótagoknak kiosztott egy levelet, amelyben jelzi: “most és ilyen módon” nem támogatja a vasútbezárásokat. A levélben arról ír, hogy a mellékvonalak ügye az egyik legnagyobb politikai kockázatú döntés, így a felelőtlenség ez ügyben “valamennyiünk számára a bukást fogja elhozni”.

A szabolcsi képviselő úgy véli, hiányzik a hosszú távú közlekedési koncepció, nem értékelték a 2007-ben bezárt, 14 vasúti mellékvonal következményeit. Indokai közé sorolta, hogy a MÁV-nál meg sem kísérlik a szakszerű, takarékos, de minőségjavító működés feltételeinek megteremtését.

Szép Béla szerint is mélyreható változásokra van szükség, ezért az “először mérni, utána vágni” elv alapján kellene haladni.
A politikus szerint a frakció által korábban meghatározott hat pontos intézkedéscsomag tekintetében végre látható lépéseket kellene tenni, így a pazarló gazdálkodás megszüntetése, a túlzott bürokrácia visszaszorítása többszörösét hozná eredményként, mint a mellékvonalak “likvidálása”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik