Belföld

Londonban találkozott a két Gordon

Korai lenne még visszavonni a gazdaságösztönzési intézkedéseket, mivel ennek ideje akkor érkezik el, ha már egyértelműen megindult a munkahelyteremtés - állapította meg egyebek mellett pénteki londoni hivatalos megbeszélésén a magyar és a brit kormányfő.

Bajnai Gordon, aki negyvenperces tárgyalást tartott a Downing Street-i miniszterelnöki hivatalban Gordon Brownnal, a találkozó után tartott rövid tájékoztatóján elmondta: egyetértettek abban, hogy a gazdasági támogatási programok leépítésével meg kell várni, amíg elkezd növekedni a foglalkoztatás minden országban. Ekkor lehet fokozatosan visszatérni a normál piaci viszonyokhoz.

A két kormányfő egyetértett abban is , hogy fontos lenne, ha mielőbb megszűnnének a Lisszaboni Szerződés ratifikációjával kapcsolatos bizonytalanságok, és Csehország is mihamarabb elfogadná a szerződést. Így Európa végre elindulhatna egy sokkal gyorsabb fejlődés felé, mert “nagy a felelősségünk abban, hogy Európa vezesse a kilábalást a válságból” – mondta Bajnai Gordon.

A magyar kormányfő elmondta: külön megköszönte Gordon Brownnak, hogy a válság kitörése után ő volt az egyik legmarkánsabb támogatója a Magyarország számára nyújtott európai támogatásnak. Brown nagy elismeréssel beszélt azokról a “bátor lépésekről”, amelyeket Magyarország tett az utóbbi időben gazdasága talpra állításáért. Magyarország a jó úton jár – idézte vendéglátóját Bajnai Gordon, aki magyarországi látogatásra hívta meg brit kollégáját.

Bajnai Gordon a Downing Street-i tárgyalás után, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) székhelyén kétoldalú megbeszélést kezdett a bank elnökével, Thomas Mirow-val.

A Fidesz szerint “Bajnai Gordon londoni szavai és budapesti tettei köszönő viszonyban sincsenek egymással. A parlament előtt lévő Bajnai-csomag ugyanis veszélybe sodorja a munkahelyeket, csődbe viszi a kis- és közepes vállalkozásokat, és talpra állítás helyett továbbra is külföldi hitelek és segélyek lélegztetőgépén tengeti Magyarországot. Bajnai Gordon ma Londonban ismét azt bizonyította, hogy Magyarország érdekét a költségvetés visszavonása és a kormány távozása szolgálná leginkább” – írja Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője

Ajánlott videó

Olvasói sztorik