Belföld

Seres Mária őszre népszavazást szeretne

Az országgyűlési képviselők költségtérítéséről népszavazást kezdeményező Seres Mária nyílt levélben fordul a képviselőkhöz, azt kérve, ősszel ismét rendeljék el a népszavazást.

Seres Mária keddi budapesti sajtótájékoztatóján emlékeztetett: 605 ezren támogatták népszavazási kérdését, és az Országgyűlés április közepén elrendelte a népszavazást.

A képviselők azonban június 29-én törvényt hoztak, és megszüntették a képviselői költségtérítést, így az Alkotmánybíróság július közepén okafogyottá nyilvánította a népszavazási kezdeményezést, és az Országgyűlést új eljárásra utasította. A népszavazásról várhatóan ősszel szavaz ismét a parlament.

Seres Mária kijelentette: ő és még sokan nem elégedettek azzal, hogy ugyan megszületett egy törvény, de az – szavai szerint – nem megoldás arra, amit szerettek volna elérni, nevezetesen, hogy a képviselők számoljanak el jövedelmükkel.
Felidézte: élőláncot szerettek volna szervezni tiltakozásul a Parlament köré, de ezt a rendőrség megtiltotta.

Újra megfogalmazta kérdését és szeretett volna népszavazást tartani róla, de az Országos Választási Bizottság nem hitelesítette az aláírásgyűjtő ív mintapéldányát. Ezért az őszi szavazásra “készül”, és arra kéri először a 176 egyéni választókerületből mandátumhoz jutott képviselőt, hogy szavazzák meg a népszavazás elrendelését.

“Tegyen eleget annak, amit a nép kér”

“A nyílt levélben arra hívom fel a képviselők figyelmét, hogy nem rendezték a kérdést, és arra kérem őket, a szavazás előtt mérlegeljék, mi a fontosabb számukra, a saját anyagi érdekük vagy a választói akarat, megoldás-e az új törvény a problémára” – mondta. A levélben arra is kíváncsi, hogy a képviselő akar-e indulni a következő választáson, s hogy a képviselőnek a pártfegyelem vagy a választói akarat a fontosabb-e, továbbá szeretné megtudni, hogy az elfogadott törvény alapján hogyan változik a jövedelme, és mi a fontosabb számára, a korrekt elszámolás vagy a jövedelem növekedése.

Seres Mária arra kéri a címzetteket, szeptember 14-ig válaszoljanak a kérdésekre és támogassák a népszavazást, vagy nyújtsanak be olyan törvényt, amely “eleget tesz mindannak, amit a nép kér”.

Hogy kérését nyomatékosítsa, a levél mellékleteként megküldi az augusztus 20-31. között gyűjtött, a levelét és kérését támogató aláírásokat is a képviselőknek. Mint mondta, az ívet jegyzők aláírásukkal tanúsítják, hogy elolvasták a levelét, egyetértenek az abban foglaltakkal és várják a képviselő válaszát. Hozzátette: bízik benne, hogy az aláírók száma meggyőzi a képviselőket arról, támogassák a népszavazás elrendelését. Nemcsak az egyéni választókerületből mandátumot szerzett képviselőket keresik meg a levéllel és az aláírásokkal, hanem a listán bejutottakat is, ők azokat az íveket “kapják meg”, amelyeket nem csak egy választókörzet választópolgárai írtak alá.

A képviselők válaszait közzéteszik a Civil Mozgalom internetes oldalán is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik