Belföld

LMP: káros a demokráciára a kaszinóváros

A Lehet Más a Politika a környezetre és a demokráciára is súlyosan károsnak tartja a Velencei-tó mellé tervezett King's City kaszinóvárost - mondta keddi, budapesti sajtótájékoztatóján Ivády Gábor.

Az LMP választmányi tagja szerint azért alakulhatott ki az ügy, mert az elmúlt években a parlament a társadalmi részvétel erősítése helyett sorra fogadott el, ötpárti támogatással olyan törvényeket, amelyek ellehetetlenítették az állampolgári beleszólást és a helyi lakossági önrendelkezést.

Ivád polgármestere kijelentette, hogy a beruházás kezdetektől “felrúgta a demokratikus eljárásrendet”. Emlékeztetett arra, hogy a kormány annak ellenére versenyeztetés nélkül juttatta a telekhez a beruházót, hogy a sukorói ingatlan és a cserealapként felajánlott terület értéke között több mint 15 százalékos a különbség. Hozzátette, a tiltakozást látva pedig kiemelt beruházássá minősítették a komplexumot.

A King's City leendő helye légi fotón (forrás: FN Tudósító/civertan.jb)

A King’s City leendő helye légi fotón
(forrás: FN Tudósító/civertan.jb)

Elmondta, hogy az LMP nyílt levélben fordult Bajnai Gordon kormányfőhöz, amelyben azt követelik, hogy azonnal kezdeményezze a kiemelt beruházásokra vonatkozó jogszabályok, illetve az autópályatörvények felülvizsgálatát. Úgy fogalmazott, az LMP szerint ma azzal kell szembenézni, hogy megfelelő tőkeerővel az országos szintű jogalkotás is befolyásolható.

Ivády Gábor kijelentette azt is: a 2010-2014 közötti parlamenti ciklusban az LMP mindent meg fog tenni azért, hogy megvédjék az emberek demokráciába vetett hitét, ezért például hozzá kívánnak nyúlni a kiemelt beruházásokról szóló törvényhez, illetve a sztrádatörvényhez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik