Belföld

Férfiatlan dolog szűrésre járni?

Bár az egyik leggyakoribb daganatos halálozási ok a férfiaknál a prosztatarák, kínosnak érzik, hogy szűrésre járjanak. Az urológus szerint pedig kiemelkedően fontos lenne az önvizsgálat és az, hogy orvoshoz forduljanak, mert későbbi stádiumban már szinte esélytelen a kezelés. A doktorok ráadásul a potenciazavarokon is tudnak segíteni.

A férfigondozás legalább olyan fontos, mint a nők rendszeres szűrése. Tévhit, hogy azok a bizonyos férfibetegségek, mint a merevedési gondok, gyulladások és fertőzések, valamint a rák különböző formái, csak időskori betegségek lehetnek. Már serdülőkortól fennáll a veszélye komoly betegségek kialakulásának.

Répássy Dénes, a Szent István Kórház urológiájának osztályvezető főorvosa szerint a leggyakoribb rákfajták a férfiak esetében a hólyag-, a prosztata-, a vese- és a hererák. „Az első három valóban az ötven éven felülieket érinti legtöbbször, de a hererák éppenséggel fiatalabb korban gyakoribb. Már 14-16 éves kortól érdemes szűrésre járni évente egyszer, mert nem kell idősnek lenni ahhoz, hogy valaki rákos legyen” – hangsúlyozta a szakorvos. Hozzátette: a vizsgálatnak intim jellege van, és nem kellemes, de az egészség érdekében meg kell csinálni. „Még akkor is, ha a férfiak sokkal szemérmesebbek, és nem szívesen szaladgálnak orvoshoz” – fogalmazott.

Míg a nőknek megtanították az önvizsgálatot, amellyel a mellrák tüneteit meg tudják állapítani, legalábbis ha már felmerül a gyanú bennük, elmennek orvoshoz. „A férfiaknak is fontos, hogy időközönként megvizsgálják magukat, és ha bármi szokatlant tapasztalnak, azonnal forduljanak orvoshoz. Az önvizsgálat lényege, hogy a bajt, daganatos betegséget időben felfedezzük. Az aranyszabály minden ráktípusra vonatkozik; annál nagyobb az esély a gyógyulásra, minél hamarabb felfigyeltünk rá” – hangsúlyozta Répássy Dénes.

Férfiatlan orvoshoz fordulni?

Bár a prosztatarák az egyik vezető halálozási ok a rosszindulatú daganatos megbetegedések között a férfiaknál (évente átlagosan 1400 magyar férfi hal meg ebben a betegségben), mégsem járnak urológiai szűrésre. „Az egyik ok egyfajta szociológiai neveltetési norma lehet. Az orvoshoz fordulás viselkedési normája a nőknél sokkal pozitívabb és természetesebb. A társadalomban szocializálódott fogalmak, melyek a férfiasságot és nőiességet definiálják, sajnos még mindig különbséget tesznek ebben a tekintetében is” – véli Répássy. „A büszke férfi megpróbálja palástolni az ő öregségét, a fájdalmát, aktivitásának csökkenését és az összes ilyen tünetét. Pedig ha kivizsgáltatná, rendbe lehetne hozni” – tette hozzá a professzor.

Azt javasolja, hogy a férfiak is évente egyszer vizsgáltassák ki magukat. „Tudatosítani kell bennük, hogy akkor is el kell járni, ha nincs semmilyen panaszuk, tünetük. Amikor egy prosztatarák már tüneteket produkál, ott legtöbbször már elkéstünk” – emelte ki az orvos.

Más betegség állhat a potenciazavar mögött

A szakorvos szerint nem szabad szégyellősnek lenni, és a potenciazavarokkal is bátran orvoshoz lehet fordulni. „Különböző potenciazavarok vannak. Van, hogy egy belgyógyászati jellegű betegség talaján alakulnak ki. Az ilyen erectilis diszfunkció nagyon nehezen kezelhető. Előfordulhat, hogy a potencianövelő szerek segíthetnek ilyenkor. A merevedési zavar általában valamilyen más betegség következménye” – hangsúlyozta a professzor.

A lelki eredetű zavar már más kérdés. Az urológus szerint ezt a pszichológusok általában nagyon gyenge eredménnyel tudják kezelni. „A pszichés alapú rendellenesség alapja többnyire a sikertelenségtől való félelem. Nagy körültekintés mellett van lehetőség gyógyszeres terápiára”.

Létezik férfiklimax is

Pár éve tudjuk, hogy a férfiaknál is van klimax, bár náluk nincsenek egyértelmű tünetek. „Az idősödő férfi tesztoszteron- és hormonszintjének csökkenése nemcsak szexuális inaktivitással jár, hanem cukorbetegség kialakulásának veszélyét is maga után vonhatja. Meghízás, izomgyengeség, depresszióra való hajlam, kedvetlenség és rosszabb munkabírás is előfordulhat” – sorolta a jeleket Répássy Dénes.

Ezekre a tünetekre valaki legyint, valaki elmegy vizsgálatra, ahol kezelik és megszüntetik a panaszait. „A nők rendszeresen járnak nőgyógyászhoz, ezért náluk időben észreveszik a klimaxot, és kezelik azt. Ezért fontos a férfiaknak is foglalkozni ezzel, és beszélni róla” – mondta az orvos.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik