Belföld

15 milliárddal több volt a kórházak bevétele

A kórházak összes bevétele az idei esztendő első félévében 15,1 milliárd forinttal volt több, mint az elmúlt év azonos időszakában - közölte az Egészségügyi Minisztérium pénteken Mikola István fideszes politikus állításaira reagálv

Az ellenzéki képviselő sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a jelenlegi teljesítményeket figyelembe véve a kórházak 2009-ben tíz százalékkal kevesebb pénzt fognak kapni, mint tavaly, ami nagyságrendileg 35-40 milliárd forintot jelent, és ez az ellátás minőségének romlásához és kórházcsődök tömegéhez vezethet.

Az egészségügyi tárca közleményében úgy fogalmazott: elvárható lenne a fideszes képviselőktől, hogy nyilatkozataik előtt áttekintsék az Országos Egészségbiztosítási Pénztár internetes oldalán található finanszírozási adatokat, amelyekből kitűnik, hogy kijelentéseik nem fedik a valóságot. A számsorokból kiderül, hogy a fekvőbeteg-ellátást is nyújtó intézmények összes bevétele 2009 első félévében 15,1 milliárd forinttal több volt, mint a tavalyi év azonos időszakában – tette hozzá a szaktárca.

Kitért arra is, hogy a március-áprilisi lejelentett teljesítményeket tekintve az intézmények egyharmadánál extrém növekedés volt tapasztalható, a járóbeteg-ellátásban pedig 16 éve nem volt ekkora jelentett betegforgalom.

A minisztérium megjegyezte: a gazdasági válság érinti az egészségügyet is, és a szaktárca soha nem tagadta, hogy a krízis miatt az Egészségbiztosítási Alap (E-Alap) gyógyító-megelőző fejezetén belül 12,5 milliárd forintot zárolt az év elején. A márciusban lefolytatott szakmai egyeztetések során azonban a szakmai szervezetek – köztük a kórházszövetség is – elfogadták a gazdasági válság egészségügyet érintő lépéseit.
A tárca kiemelte: a kormány elkötelezett amellett, hogy a járulékbefizetések csökkenéséből adódó bevételkiesések 2009-ben nem eredményezhetik az E-Alap kiadásainak változását.

“A rugalmas, szükségletekhez alkalmazkodó ellátórendszer megteremtése közös feladatunk, ebben partnerként tekintünk a szakmai szervezetekre, a gyógyító intézményekre és a politikai szereplőkre, így Önre is, képviselő úr” – fogalmazott közleményében a minisztérium.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik