Belföld

Krónikus orvoshiány van

Az Egészségügyi Minisztérium márciusban készített felmérése szerint több mint 1600 szakorvosi és mintegy 4300 szakdolgozói állás, valamint 148 háziorvosi praxis betöltetlen – írja a Népszava.

Kökény Mihály, a parlament egészségügyi bizottságának szocialista elnöke a lap kérdésére elmondta: a testület kért beszámolót a tárcától, tekintettel az utóbbi időszak egészségügyi létszámhiányról szóló nyilatkozataira.

A lapban ismertetett felmérés adatai szerint a legnagyobb hiány a szakdolgozókból van, náluk az utánpótlás is megoldatlan, a szakorvosokat pedig főleg a kórházak nélkülözik. Nincs elég pszichiáter, belgyógyász és tüdőgyógyász, de kevés a szakorvos a sürgősségi ellátásban, valamint a transzfiziológián. Utóbbi állások több mint 23 százaléka betöltetlen.

A lap a legmeglepőbb adatnak azt nevezi, hogy csak 32 szakorvos jut tízezer lakosra – jelenleg ugyanis mintegy 34 ezer a regisztrált szakorvos, közülük 8 százalék 61 év feletti, 19 százalékuk pedig 30 évnél fiatalabb.

A felmérés kapcsán Kökény Mihály hangsúlyozta: a kormánynak többféle programja van a létszámhiány kezelésére, így például az egymilliárd forintos kórházi közmunkaprogram vagy az uniós forrásból finanszírozott 3,5 milliárd forintos hiányszakmák feltöltését célzó program.

A létszámhiányról Kökény Mihály azt mondta: hosszú távon csakis a bérfelzárkóztatás a megoldás, amire van is politikai akarat, ez viszont a jelenlegi gazdasági válsághelyzetben egyelőre lehetetlen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik