Belföld

Az MSZP visszaszólt Sólyomnak

A köztársasági elnöknek a szavazófülkében kell kifejeznie pártszimpátiáit, és nem közjogi méltóságként tett nyilatkozataiban - így reagált Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője arra, hogy a köztársasági elnök az előrehozott választásokat tartja a legjobb megoldásnak.

„A köztársasági elnök urat bírálni nem szokás, kommentálni nem illendő. Ezért tisztelettel csupán arra hívnánk fel a figyelmét, hogy a köztársasági elnöknek a szavazófülkében kell kifejeznie pártszimpátiáit, és nem közjogi méltóságként tett nyilatkozataiban” – írta Lendvai Ildikó közleményében.

Mint fogalmazott, a köztársasági elnök minden magyar állampolgár, az egész köztársaság első embere. Nem az a baj, ha magánvéleménye egybeesik egy pártéval, az viszont baj, ha ezt hivatalos nyilatkozataiban teszi közzé, és ezzel direkt politizálásra vállalkozik.

Sólyom László köztársasági elnök a Magyar Televíziónak adott szerdai interjújában kijelentette: csak egy előrehozott parlamenti választás adhat esélyt arra, hogy egy stabil, széles körű felhatalmazással rendelkező kormány állhasson fel.

Hozzátette, csak egy ilyen kormánynak lenne elég háttere ahhoz, hogy hosszú távú, többéves programot megvalósíthasson, és így ki tudja vezetni az országot a válságból.

Véleménye szerint a konstruktív bizalmatlansági indítvány olyan eszköz, mely alkotmányosan ebben a helyzetben nem kifogásolható, azonban tudni kell, hogy kizárólag egy személyi döntésről szól, egy régi miniszterelnök helyett új miniszterelnököt választanak meg, az új kormány programját pedig nem kell sem bemutatni, sem megvitatni. Ez a jelenlegi kísérlet kifejezetten átmeneti és rövid távú válságkezelést céloz meg – mondta. Hozzátette: „ez az az eszköz, az összes lehetséges technika közül, mely a legkevésbé demokratikus”.

Kiss Péter nem ért egyet Sólyom Lászlóval, hogy előrehozott választásokra lenne szükség. A kancelláriaminiszter erről szerdán, a szocialista frakció konzultációjának kezdetén nyilatkozott újságíróknak Budapesten.

Kormánytagként nem szeretné minősíteni Sólyom László szavait, közéleti szereplőként viszont vitában áll a köztársasági elnök álláspontjával. Ezt azzal indokolta, hogy ha sikerül egy szélesebb politikai hátterű kormányt kialakítani, amely a válságkezelésben hatékony és cselekvőképes, akkor időt nyernek. Ha az előrehozott választásokkal foglalkoznának, az idővesztés lenne – tette hozzá.

Kiss Péter szerint – mint mondta – „előnyösebb lenne”, ha el tudnák kerülni az előrehozott választásokat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik