Belföld

Keresztbe tesznek a BKV-vezérnek?

Kocsis Istvánnak a legfontosabb terve volt a tömegközlekedési vállalat holdingosítása, de a városvezetés mást szeretne.

Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettes szerint Kocsis István vezérigazgató egy dinamikus ember, aki változásokat akar a cégnél. Ezzel a szándékával a városvezetés is egyetért, de nem ért egyet a főváros vezetése azzal, hogy holdinggá alakítsák át a közlekedési társaságot.

A szabad demokrata politikus hozzátette, hogy a BKV jelenleg egy szocialista nagyvállalat, és ezt nem lehet tovább elviselni. A cég jelenlegi állapotában nem tartható fenn tovább.

A főpolgármester-helyettes szerint Kocsis István vezérigazgató a BKV csapdájában van, s ezért segíteniük kell neki, “szerintem jó ügyeket tol”. “Adjunk még egy kicsi türelmet neki, hiszen nem olyan rég vette át a boltot.” Ez idő alatt elért egy 10 milliárd forintos állami segítséget és azt is, hogy szóba áll vele a szakma. Jelenleg van egy határozott víziója is arról, hogyan lehetne a cég eszközparkján javítani. Az igazság pillanata áprilisban jön el, amikor az üzleti tervet be kell nyújtani – fűzte hozzá.

A BKV holding jellegű átalakítása nem aktuális jelenleg – szögezte le az önkormányzat gazdálkodásért felelős vezetője. A jelenlegi helyzetben elengedhetetlen a mai monolitikus struktúra megváltoztatása. A városvezetés azonban holding helyett a divizionális jellegű szervezet-átalakítást támogatja. Ezt erősíti ugyanis az a komplex tanulmány, amelyet a városvezetés készíttetett ez ügyben.

A divizióba szervezett egységek képesek önálló elszámolásra, költségeik bemutatására, tőke fogadására és olyan utas-szolgáltatásokra is, amit a mai rendszer nem tud biztosítani. Mindent tud a divizionális rendszer, “amit szerintünk Kocsis úr akarhat” – állapította meg a főpolgármester-helyettes. Hozzátette, hogy “nem kéne azt a célt kitűzni a BKV-nál, hogy a kis elefánt felugrik a tizedik emeletre, (…) elég, ha felmegy a magasföldszintre”. Most az kellene, hogy a jelenlegi működőképtelenség helyét működőképesség váltsa fel.

Az MTI információi szerint Kocsis István a héten ismét eljuttatta a BKV holdingszerű átalakítási koncepcióját a városházára. A Főpolgármesteri Kabinet következő ülésére szánt határozati javaslataiban a vezérigazgató a holdinggá való átalakítás támogatását és azt kérte, hogy a szervezeti átalakításhoz szükséges döntési javaslatokat terjesszék a tulajdonosi jogokat gyakorló önkormányzati testületek elé.

A Főpolgármesteri Kabinet már kétszer foglalkozott ezzel a kérdéssel. Előbb az anyag átdolgozását kérte, majd kinyilvánította, hogy nem időszerű a holdinggá alakulás, inkább a divizionális irányt támogatják. A városvezetés jelezte azt is, hogy az EIB-hitelfelvétel kapcsán zajló BKV-átvilágítás befejezése előtt nem célszerű stratégiai döntéseket hozni, vagy azzal ellentétesen állást foglalni.

A BKV holding jellegű átalakítási javaslatáról még nem tárgyalt az önkormányzat közgyűlése és annak szakbizottsága sem. Ikvai-Szabó Imre szerint Kocsis István a vezérigazgatói pályázatában vázoltaknak megfelelően foglalkozik a cég holdinggá alakításával.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik