Belföld

Demszky köszönte a Fidesznek a forrásmegosztást

Három fideszes kerületi vezető elutasítása mellett elfogadta a Fővárosi Közgyűlés a főváros és a kerületek közti ez évi forrásmegosztási rendeletet hétfőn rendkívüli ülésen. A forrásmegosztási törvény minden párt szerint rossz.

Az MDF három képviselője és Tarlós István Fidesz-frakcióvezető távolléte biztosította a koalíció többségét.

A háromfős MDF-frakció sem a téma tárgyalásánál, sem a szavazásnál nem jelent meg a közgyűlésben, noha korábban Katona Kálmán frakcióvezető-helyettes azt nyilatkozta, hogy várhatóan megszavazzák a rendeletet, mivel a kerületeknek szükségük van az így felosztott pénzre, illetve, mert törvény szabályozza a megosztást. Hasonlóképpen nem vett részt a szavazásban, illetve az ülésen sem jelent meg Tarlós István Fidesz-frakcióvezető.

Bőkezű a főváros?

Ikvai-Szabó Imre (SZDSZ) főpolgármester-helyettes előterjesztői kiegészítőjében egyebek közt elmondta, hogy a 2006-os forrásmegosztási törvény módosítására javaslatot készítenek az Országgyűlés tavaszi időszakára. Nem vitatva, hogy a jelenlegi törvény nem tudja kezelni a külső kerületek problémáit, felhívta a figyelmet arra is, hogy a fővárosi önkormányzat évek óta saját terhére kompenzálja a kerületeket.

Demszky Gábor főpolgármester kifejtette, hogy a főváros idén 6,2 milliárd forinttal több pénzt biztosít a kerületeknek, mint amennyi a törvény szerint járna nekik. Megjegyezte, hogy idén minden kerület részesedése növekszik 22-től 800 millió forintig terjedő nagyságrendben. Véleménye szerint a törvény egyik problematikája az, hogy nem megfelelően szabályozza az állandó népességre jutó normatívákat.

A belvárosiak diktálnak

Riz Levente (Fidesz), a XVII. kerület polgármestere nehezményezte, hogy egy évvel ezelőtt hasonló problémák voltak a forrásmegosztással, s azóta sem módosult az általuk igazságtalannak tartott törvényi szabályozás. A politikus szerint 2006-ban “primitív vásári alku” keretében, “néhány belvárosi polgármester összehajolt” és egy, a belső városrészeknek előnyös törvényi szabályozást fogadtattak el.

Ezzel “büntetik a külső kerületeket”, amelyeknél nem veszik figyelembe a jelentős infrastrukturális elmaradottságot, valamint azt sem, hogy nagy zöldfelületet kell fenntartaniuk. Megjegyezte, hogy a XVII. kerület a törvény hatályba lépése óta évi 300 millió forinttal, eddig összesen már 900 millió forinttal járt rosszabbul a forrásmegosztás kapcsán, mint korábban.

A forrásmegosztás keretében idén csaknem 216 milliárd forintot osztottak meg a kerületek és a főváros között. A törvénynek megfelelően a pénz 53 százalékát differenciáltan osztják szét a kerületek között.

Demszky Gábor a forrásmegosztási rendelet elfogadásáért köszönetét fejezte ki a Fidesz-KDNP képviselőknek, nélkülük ugyanis nem tudták volna elfogadni a rendeletet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik