Belföld

Baja nem mond le

Minden állampolgárt el kell érnie a jövőben a Nemzeti Digitális Közműnek - mondta Baja Ferenc. Az infokommunikációért felelős kormánybiztos azt is kijelentette, hogy nem mond le a Fidesz felszólítására.

A tervezett Nemzeti Digitális Közmű lényege, hogy minden települést elérne üvegszálas internet-hozzáféréssel. A kormánybiztos az MSZP innovációs és informatikai tagozatának nyilatkozatát ismertetve elmondta: valódi digitális szélessávot szeretnének kiépíteni, amelyhez állami szerepvállalásra és európai uniós támogatásra egyaránt szükség van.

Önmagában ugyanis a magyar telekommunikációs piac egy ilyen szélessávot nem tudna gyorsan kiépíteni. Baja Ferenc hangsúlyozta: nemcsak a szakmai szervezetek, hanem a parlamenti pártok is nyitottsággal fogadták a kormányzat kezdeményezését.

A kormánybiztos szerint kártékony az a megközelítés, miszerint a hazai szélessávú lefedettség eléri a 98 százalékot, ugyanis ez a felfogás azzal számol, hogy ha egy településen már van legalább egy előfizető, akkor az a helység már lefedettnek tekinthető.

A Nemzeti Digitális Közműről a politikus korábban úgy nyilatkozott, hogy a projektben “nem az építés lesz a hosszú idő”, hanem a peremfeltételek kialakítása és a szükséges engedélyek beszerzése. Jelenleg mintegy 1600 magyar településen nincs gyors internet-hozzáférés.

Baja Ferenc arra újságírói kérdésre, hogy a kormányzati ügyfélkapu meghibásodása miatt – a Fidesz felszólítására – lemond-e tisztségéről, közölte: nem áll szándékában politikai ultimátumoknak megfelelni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik