Belföld

Uniós nagyprojektekben bízik Petschnig

Pillanatnyilag az uniós nagyprojektek indulása teremthetne érdemben piacot a magyarországi vállalkozások számára - jelentette ki Petschnig Mária Zita, a Pénzügykutató Zrt. főmunkatársa.

Az, hogy erre mikor kerülhet sor, nem tudni, “a brüsszeli adminisztráció, ahogy korábban, most sem érzékeli a válságot, és nem serényebb a korábbiakhoz képest” – mondta a szakember a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara és Magyar Közgazdasági Társaság szervezésében tartott előadásán.

Az egyenként 25-50 millió eurós költségvetésű fejlesztési programok közül már több mint egy tucatnyi vár elbírálásra, s eddig csupán egyről – a debreceni elektromos tömegközlekedés korszerűsítéséről – született végleges döntés – tette hozzá.
Magyarországon a kiigazítás kényszeréből fakadóan nem lehet hagyományos anticiklikus gazdaságpolitikát folytatni. Nem áll rendelkezésünkre az az eszköz, mint más országoknak, hogy a monetáris és a költségvetési politika lazításával próbáljuk a belső keresletet élénkíteni – hangsúlyozta Petschnig Mária Zita.

Az egyetlen többletforrást az uniós támogatások jelenthetik. A kormányzat a pályázatok egyszerűsítésével, az előlegfolyósítások növelésével, átcsoportosításokkal próbál mozgásteret biztosítani a vállalkozásoknak. A cégek ezzel azonban csak akkor tudnak élni, ha van piacuk – mondta a szakember.

A közgazdász szerint az idei esztendőben a GDP visszaesése 3 százalékos lesz, az infláció – a kereslet-visszaesés, az olaj és élelmiszerárak csökkenése miatt – 2-2,5 százalék körül alakul majd. A gazdasági visszaesés a foglalkoztatás 2,5-3 százalékos csökkenését eredményezi. Ez a foglalkoztatottak számának 100-120 ezer fős csökkenését jelenti, bár az állásukat elvesztők egy része inaktív lesz a munkanélküliségi ráta várhatóan 9 százalék fölé fog kúszni.

A 2009-es költségvetés kiigazítást úgy kell végrehajtani, hogy az erősítse a növekedési alapokat, a későbbi, hosszabbtávú folyamatok javításához is hozzájáruljon. Erről eddig a kormányzati tervek között kevés szó – fogalmazott a szakember.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik