Belföld

Szedi áldozatait az ónos eső

Sorra csúsznak egymásba az autók az országban. Több kamion ütközött össze, Győrben autóbuszok sérültek. Hosszúheténynél emberekkel teli kisbusz borult. Biciklist és gyalogost is gázoltak.

Zala, Vas és Veszprém megyében 10-15 perces késésekre kell számítani a vasúti közlekedésben az időjárás miatt. Az említett három megyén kívül nincsenek nagyobb fennakadások a vonatközlekedésben. A Somogy megyei Gyékényes térségében azonban lehetnek 15-20 perces késések, a Dombóvár-Kaposvár-Gyékényes vonalon.

Mentőst ért baleset

Agyrázkódást szenvedett betegellátás közben egy zirci mentős. A férfi Bakonyszentkirály községben kiszállt a mentőkocsiból, hogy ellásson egy beteget, ám eközben a jeges úttesten elcsúszott és beverte a betonba fejét. A mentőst a veszprémi kórházba szállították.

Veszprémben rendkívül “megugrott” szerdán a hívásaik száma, csupán kéz- és lábtöréshez 36 esetben riasztották a mentőket. Csak Veszprémben 15 kéz- és lábtöröttet szállítottak kórházba kora délutánig, Pápán pedig nyolc sérültet láttak el. A megye más városaiban is legalább 4-6 hasonló esetben kellett segíteniük a mentősöknek a bajbajutottakon.

Bicikliseket gázoltak

Bács-Kiskun megyében elütöttek egy kerékpárost és egy gyalogost szerdán a jeges utakon, öten pedig egy árokba csúszott autóban sérültek meg.

Kiskunmajsán egy kisteherautó megcsúszott a jeges úton és elsodort egy kerékpárost, akit a mentők súlyos sérülésekkel szállítottak kórházba.

Kecskeméten, a Jókai utcában egy idős asszonyt ütött el egy fékező autó, a nőt medencesérülésekkel szállították a mentők kórházba – mondta Nyíkos Tamás hadnagy, a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense.

Tázlár és Bodoglár között árokba szaladt egy személygépkocsi, amelyben öt román állampolgár utazott, egyiküket súlyos sérülésekkel vitték kórházba.

Győrben kritikus a helyzet

Az ónos eső miatt csúszóssá vált Győr- Moson-Sopron megyei utakon hat baleset történt szerdán a déli órákig; többen megsérültek. A buszközlekedést biztonsági okokból a Kisalföld Volán Zrt. leállította: sem a helyközi járatokat, Győrött és Sopronban pedig a helyi járatokat sem indította el délelőtt.

Hat balesetről számoltak be a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság ügyeletén. Ősze Csaba őrnagy elmondta: veszélyes anyagot (festékalapanyagot) szállító nyergesvontató borult az árokba Csorna és Szil között. A 86-os főút érintett szakaszán emiatt forgalmi korlátozás van. A járművet daruval próbálják meg kiemelni, a darus kocsi úton van a helyszín felé.

Töltse fel Ön is ónos esős fotóti az Fn Tudósítóba, ahogy olvasónk (somasok) tette!

Töltse fel Ön is ónos esős fotóit az FN Tudósítóba, ahogy olvasónk (somasok) tette!

A másik, szintén veszélyes anyagot szállító jármű balesete Rábapatona határában történt, ott egy pb-gázt szállító kisteherautó csúszott az árokba. A balesetben egy ember könnyű sérülést szenvedett. A palackok a platóról leestek, de a gáz nem szivárgott belőlük.

Bálázott kendert szállító kamion ütközött össze terepjáróval Mezőőrs és Kisbér között a 81-es főúton. A balesetben ketten megsérültek. Csorna és Szil között megcsúszott és felborult egy mikrobusz, egy ember szenvedett könnyebb sérüléseket. Ugyancsak egy ember sérült meg az egyik soproni körforgalomban, ahol egy személyautó felborult. Kapuvár és Beled között árokba csúszott egy személyautó, ott senki nem sérült meg.

Alba Volán buszok sérültek meg

Öt autóbuszát volt kénytelen kivonni a forgalomból kisebb sérülések miatt az Alba Volán Zrt.; személyi sérülés eddig nem történt – közölte a cég vezérigazgatója.

Tóth István tájékoztatása szerint a buszok többsége koccanásos balesetben sérült meg, egy akkor vált irányíthatatlanná, amikor az üzemanyagtöltő állomásra akart beállni, és nekikoccant a villanyoszlopnak, Zichyújfalunál pedig egy helyközi járat csúszott az árokba.

A társaság arra hívta fel a gépkocsivezetők figyelmét, hogy a legfontosabb az utasok biztonsága. A biztonságos közlekedés érdekében félóránként tájékoztatják őket az utak állapotáról
Az Alba Volán járatai a megye nagy részén kisebb-nagyobb késésekkel közlekednek.

Gondot okoz, hogy a jeges burkolat miatt a buszok több helyen nem tudnak kiállni a megállókból, Polgárdiban például két járatot is a tűzoltóautó húzott ki az útra, Nagyigmándra pedig nem tudott bemenni a menetrend szerinti járat. A legnehezebb körülmények között a Dél-Dunántúl felé tartó járművek közlekednek.

Koccanás Budapesten

A Fővinform ügyeletesének tájékoztatása szerint egy baleset történt szerda délelőtt Budapesten: Zuglóban, a Rákospatak utcában két személyautó összeütközött.

Kamionütközés

Több kamion ütközött össze szerdán kora reggel az M7-es autópályán Zalakomárnál, a baleset miatt a forgalom leállt a Budapest felé vezető oldalon. Két sérültet a mentők kórházba szállítottak. A forgalomzárat azóta feloldották.

Legkevesebb 8 kamion ütközött össze, egy ember beszorult a roncsok közé. A tűzoltók egyelőre nehezen tudják megközelíteni a baleset helyszínét, ahol nagy a káosz. Két sérültet a mentők kórházba szállítottak – tájékoztatott a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyelete.

Baleset Zalakomárnál (Fotó: MTI) KÉPGALÉRIA

Baleset Zalakomárnál (Fotó: MTI) KÉPGALÉRIA

Kisbusz balesete

Egy ember súlyosan, nyolc könnyebben sérült, amikor felborult egy kisbusz Hosszúhetény közelében szerda reggel – közölte a baranyai katasztrófavédelem ügyelete.

A tizenhat személyes kisbusz a községet a 6-os főúttal összekötő úton haladt, a jeges úton megcsúszott és az oldalára borult. A sérülteket a mentők ellátták, illetve kórházba szállították.

Veszprémben is kamion ütközött

Három kamion keresztbe fordult a síkos úttesten szerdán Veszprém határában, a 8-as számú főút Várpalota felé kivezető négysávos szakaszán – közölte a regionális közútkezelő ügyeletese.

A teherjárművek szinte teljesen elzárják az utat, a forgalom egy sávon, torlódva halad – tette hozzá Gordos Balázs.
Tájékoztatása szerint ugyancsak a 8-as főúton – a litéri elágazónál – három személykocsi csúszott össze.
A megyében szerdán másodszor is megkezdték a főutak – különösen a bakonyi szakaszok – sózását, és folyamatosan sózzák már a mellékutakat is.

Váradi Piroska, a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője arról tájékoztatta az MTI-t, hogy szerda kora reggel óta a megye útjain 15 koccanásos baleset történt, de egyik sem járt személyi sérüléssel.

Tolnában kamionok akadtak el

Kamionok akadtak el Tolnában szerdán a jeges utakon; az 56-os főúton, Bátaszék és Baja között feloldották az útzárat, a megye útjain azonban több tehergépjármű is akadályozza a forgalmat – közölte a katasztrófavédelem megyei ügyelete.

Szilasi Lajos tűzoltó ezredes tájékoztatása szerint Furkótelepnél, az 56-os főúton befejeződött az úttesten keresztbe fordult kamion műszaki mentése és megindulhatott a forgalom. Bátaszék és Alsónyék, Nak és Kapospula, illetve Kurd és Lengyel között azonban jelenleg is elakadt tehergépjárművek akadályozzák a forgalmat.

Ágh Erzsébet, a Gemenc Volán Zrt. személyforgalmi osztályvezetője az MTI-nek elmondta: Nagykónyi és Törökkoppány között a társaság két autóbusza is elakadt, a járművek – utasok nélkül – a műszaki mentésre várnak.

Fejérben is több baleset volt

Fejér megyében is több baleset történt szerda délelőtt a jeges utakon: az M7-es autópálya székesfehérvári szakaszán négy autó csúszott egymásba, a sztráda 49-es kilométerénél szalagkorlátnak ütközött egy gépkocsi, Iszkaszentgyörgy és Székesfehérvár között pedig árokba hajtott egy teherautó.

Arról, hogy az iszkaszentgyörgyi balesetben megsérült-e a gépkocsi vezetője, még nincs információ, de a többi balesetben nem történt személyi sérülés – közölte R. Szabó Ágnes, a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

A Magyar Közútkezelő Kht. nyolc szórókocsival dolgozik az utakon. Egyelőre hatékony a védekezés, sikerült csúszásmentessé tenniük a kezelésük alá tartozó Székesfehérvár környéki, Bakony és Vértes menti utakat – mondta Herczeg György üzemegység-vezető.

Autóbusz kőfalnak ütközött

Több baleset is történt az ónos eső miatt szerda reggel Csongrád megyében: Szegeden egy autóbusz megcsúszott és kőfalnak ütközött, Sándorfalvánál pedig két autó felborult.

A menetrend szerint közlekedő autóbusz egy kereszteződésében csúszott meg Szegeden, a felső Tisza-parton, majd az út menti kőfalnak ütközött – közölte a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense, Szenti Szabolcs. A balesetben egy ember könnyebben megsérült, a járművön körülbelül tízen utaztak.

Sándorfalvánál két autó lecsúszott az útról, az egyik az oldalára fordult, a másik a tetejére. A szegedi Izabella-hídon több koccanásos baleset nehezítette a reggeli közlekedést. A Tisza Volán és a Szegedi Közlekedési Társaság tájékoztatása szerint a tömegközlekedésben járatkimaradások nem voltak, de késések előfordulnak.

Szintén Csongrád megyében két kamion Baté és Mosdós között ütközött, emiatt itt félpályás útlezárás van érvényben. Az autóbusz Iregszemcse és Nagykónyi között fordult keresztbe az úton.

Ahol már járhatatlanok az utak

Az Országos Meteorológiai Szolgálat először a Dél-Dunántúli térségre adott ki harmadik fokozatú, piros riasztást, ezt követte a közép-dunántúli, majd a nyugat-dunántúli régióra kiadott riasztás. Nem járhatóak az utak Szekszárd térségében, de Baranya és Bács-Kiskun és Somogy megyében sem érdemes útnak indulni.

Zala kritikus

Pölöske közelében gabonát szállító kamion borult fel, Zalaegerszegen villanyoszlopnak csapódott egy személyautó, a megye több pontján árokba csúsztak vagy elakadtak járművek a meredekebb domboldalakon.

A Magyar Közút Kht. dél-dunántúli régiójának főmérnöke elmondta: Nagykanizsa és Letenye térségében már éjfél óta szórják a főutakat, de ennek ellenére nagyon nehéz a közlekedés. A mellékutakon, ahová csak később tudnak eljutni az embereik, különösen veszélyes az autózás – hívta fel a figyelmet Kis István. Hozzátette: a megye több pontjáról is jelezték, hogy könnyebb balesetek történtek, autók csúsztak árokba, illetve a tejet, kenyeret szállító járművek elakadtak az emelkedőkön.

Csongrádi balesetek

Több baleset is történt az ónos eső miatt szerda reggel Csongrád megyében: Szegeden egy autóbusz megcsúszott és kőfalnak ütközött, Sándorfalvánál pedig két autó felborult.

A menetrend szerint közlekedő autóbusz egy kereszteződésében csúszott meg Szegeden, a felső Tisza-parton, majd az út menti kőfalnak ütközött – közölte a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense, Szenti Szabolcs. A balesetben egy ember könnyebben megsérült, a járművön körülbelül tízen utaztak.

Sándorfalvánál két autó lecsúszott az útról, az egyik az oldalára fordult, a másik a tetejére. A szegedi Izabella-hídon több koccanásos baleset nehezítette a reggeli közlekedést.
A Tisza Volán és a Szegedi Közlekedési Társaság tájékoztatása szerint a tömegközlekedésben járatkimaradások nem voltak, de késések előfordulnak.

Somogy is járhatatlan

Két kamion egymásba csúszott, egy autóbusz pedig keresztbe fordult az úton az ónos eső és a jegesedés miatt szerda reggel Somogy megyében.

A két kamion Baté és Mosdós között ütközött, emiatt itt félpályás útlezárás van érvényben. Az autóbusz Iregszemcse és Nagykónyi között fordult keresztbe az úton.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik