Belföld

Magyar sárkányrepülőst vettek őrizetbe az ukránok

Magyar állampolgárságú sárkányrepülő-pilótát vettek őrizetbe az ukrán határőrök Kárpátalján, a Záhony-Csap határátkelőhely közelében.

A földön elfogott pilóta a repüléshez használt speciális öltözéket viselt, és magyar személyi igazolvány, bukósisak, két mobiltelefon, valamint éjjel látó készülék volt nála – közölte vasárnap egy lembergi (lvivi) hírügynökség az Ukrán Állami Határőrszolgálat nyugati regionális főosztályának sajtószolgálatára hivatkozva.

E jelentés szerint a szombaton őrizetbe vett pilóta azt állította, hogy gépével az ukrán-magyar határ vonalát követve repült, de az ellenszél mintegy 15 km mélységben Ukrajna területe fölé sodorta, ahol lezuhant. Az általa megjelölt helyen a határőrök csak a motoros sárkányrepülő légcsavarjának darabjait találták meg, a gép többi maradványát tovább keresik. A csapi határőregység az esetet jelentette az Ukrán Biztonsági Szolgálatnak (SZBU) és a rendőrségnek.

Az ukrán határőrség az ügy kapcsán arról számolt be, hogy az utóbbi időben kárpátaljai és magyarországi cigaretta-csempészek egyre gyakrabban használnak fel kis méretű repülőeszközöket törvényellenes célokra. Csak az utóbbi egy évben Kárpátalján a határőrök három motoros sárkányrepülőgépet koboztak el csempészektől, akik cigarettát próbáltak légi úton ukrán területről Magyarországra és Szlovákiába juttatni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik