Belföld

Gyurcsánynál betelt a pohár

Gyurcsány Ferenc a szélsőségek, az indulatok, az intolerancia elleni jogos nemzeti önvédelmet kezdeményezett egy Magyar Charta formájában, amelynek gyűlést hirdetett szeptember 6-ára.

A szombati, budapesti meleg büszkeség napján történtek után a miniszterelnök kezdeményezi továbbá, hogy a legfőbb közjogi méltóságok találkozzanak, és vitassák meg, miért látszunk gyengének pár száz, a többséget terrorizáló szélsőségessel szemben, és mi az, ami hiányzik ez ügyben az alkotmányos, demokratikus intézményrendszerből.

A miniszterelnök úgy értékelte, ha többséget kapnak ezek a nemzeti önvédelmi kezdeményezések, akkor Magyarországon nem káosz lesz, hanem szabad, demokratikus büszkeség.


Szombat, Hősök tere (képgaléria)

Szombat, Hősök tere (képgaléria)

Gyurcsány Ferenc álláspontja szerint a szélsőségesek hamisan hivatkoznak legszentebb magyarságunkra, ellopják magyarságunk szimbólumait, és ellopják a szabadságot. Mint fogalmazott, évek óta tart az, ami szombaton történt. A szélsőségek megzavarják a szabadság örömét, azokét, akik meg akarják mondani, hogy kik ők, és hogyan élik meg magyarságukat.

A kormányfő szerint betelt a pohár, ha így megy tovább, akkor nemcsak a szabadság örömében most megzavartaknak, hanem azután nekünk is félnünk kell, és meggondolnunk, hogy kimegyünk-e az utcára. Ez nem rendőrségi, nem meleg, nem zsidó, nem cigány, hanem közös ügy.

Jelentést kért

Gyurcsány Ferenc vasárnap találkozott a legfőbb ügyésszel és az igazságügyi miniszterrel, akiktől csütörtökre gyorsjelentést kért arról, hogy szombaton a melegfelvonulással összefüggésben az állami intézmények hogyan végezték a dolgukat. A kormányfő csak ezután értékeli, ami történt.

Gyurcsány a Magyar Chartáról azt mondta, nem akarnak szervezeti típusú hálózatot létrehozni. Ez nem baloldalról és jobboldalról, nem pártokról, illetve nem szervezetekről szól, hanem arról a milliónyi polgárról, akinek elege van abból, hogy egy pár ezres, rendkívül erőszakos csoport mondja meg, mit lehet tenni, és mit nem. Véleménye szerint ez már nem rendőrségi és nem jogi kérdés.

Közösen meg kell védeni a demokratikus Magyarországot, mert a demokratikus intézményrendszer és a szabályok láthatóan nem nyújtanak védelmet. Sokan úgy érzik – és erre válaszolni kell -, hogy a 89-90-es szabadságjogokkal, mintha velünk szemben élnének vissza – mondta.

A Fidesz kormányt bírálva utasította el az erőszakot

A Fidesz elutasítja a gyűlöletkeltés és az erőszak minden formáját – hangoztatta a párt parlamenti frakcióvezetője. Navracsics Tibor ugyanakkor elfogadhatatlannak nevezte, hogy a kisebbségi kormány tehetetlensége miatt a rendőrség továbbra sincs abban a helyzetben, hogy biztosítani tudja a köznyugalmat.

Hock Zoltán a távirati irodának telefonon azt mondta, elutasítják, és mélységesen felháborítónak tartják a történteket, mert, mint fogalmazott, az erőszakot semmivel nem lehet igazolni. Hozzátette: a politikának a rendőrséget hagynia kellene dolgozni. Emlékeztetett arra, hogy a rendőrség a szakmai elemzések alapján először nem engedélyezte a rendezvényt, majd “nyilvánvaló politikai nyomásra” később “megváltoztatta az álláspontját”. Szerinte a szervezőknek is meg kellett volna fontolniuk a rendezvény megtartását “2008 Magyarországán”.

Demszky: Budapestről megint az erőszak képei

Demszky Gábor (SZDSZ) főpolgármester a távirati irodának vasárnap küldött közleményében azt írta, az ellentüntetők több millió forint kárt okoztak Budapestnek, miután megrongálták a városligeti öntözőrendszert, letaposták a Koós Károly sétány virágait és az ’56-osok terén felszedték a díszburkolat egy részét. Az ellentüntetők súlyos károkat okoztak Magyarország nemzetközi megítélésének. Míg a világ számos városában békés örömünnepként élték meg az emberek a Meleg Méltóság Napját, Budapestről megint az erőszak és a pusztítás képei jelennek meg a világsajtóban – hangoztatta a liberális városvezető.

Bárándy Gergely szocialista képviselő vasárnap közleményben tudatta: szeptembertől újra kezdeményezni fogja a gyülekezési törvény módosítására irányuló ötpárti megbeszélések folytatását. Közölte, pártja továbbra is szükségesnek tartja a gyűlöletbeszéd büntetendővé tételét.

Fodor: a köztársaság szégyene

Szombaton az MSZP és az SZDSZ fejezte ki szolidaritását a megtámadottakkal. Lendvai Ildikó, az MSZP parlamenti frakcióvezetője azt mondta, hogy ugyanazok az emberek támadtak rá a budapesti melegfelvonulás résztvevőire, akik a szélsőjobboldali politikai megmozdulásokon vesznek részt.

Az SZDSZ elnöke szombaton a Magyar Köztársaság szégyenének nevezte a melegfelvonulás résztvevőit ért támadásokat. Fodor Gábor másnapi, siófoki sajtótájékoztatóját követően az MTI-nek azt mondta: a demokrácia lakmuszpapírja mindig a kisebbségi jogok védelme. A történtek után még határozottabban ki kell állni az érintettek jogaiért. Közölte, arra szólítja fel a politikai pártok vezetőit, határolódjanak el az erőszaktól, és tegyék világossá azt is: politikai konfliktusokat nem lehet erőszakkal megoldani.

Tüntetés és ellentüntetés

A Meleg Méltóság Menete az Erzsébet térről indult az Andrássy úton a Városliget felé. Ugyanebben az időben indult meg az ellentüntetők menete is az 56-osok teréről az Erzsébet tér felé. A melegek és szimpatizánsaik nagyjából másfél ezren, az ellentüntetők menetének tagjai néhány százan voltak. Mindkét felvonulást rendőrök vették körbe.

A melegek menetét az Andrássy út teljes hosszában gyalázták és dobálták az út mindkét oldaláról. Az első erős támadás a Liszt Ferenc térnél, a Rendszerváltó Fórum rendezvényének helyszínén érte a felvonulókat. A térnél a tüntetők megpróbálták megbontani a kordont, rátámadtak a rendőrökre, akik könnygázzal válaszoltak.

Évek óta tart (képgaléria)

Évek óta tart (képgaléria)


57 előállított


A Liszt Ferenc térinél is nagyobb összecsapás helyszíne volt a Hősök tere, ahol csuklyás, maszkos tüntetők támadtak a rendőrökre. A kordonokat ledöntötték, a rendőröket megdobálták. A rendőrség vízágyúkat és könnygázt vetett be, a tömeget a Városliget, valamint a Dózsa György úton a Keleti pályaudvar, illetve a Váci út felé szorították ki.

A melegfelvonulás után ellentüntetők megtámadták azt a rendőrautót, amelyben Lévai Katalin szocialista európai parlamenti képviselő és a másságát nyíltan vállaló Szetey Gábor volt államtitkár próbálta elhagyni a teret. Kő találta el Léderer Andrást, az SZDSZ Új Generáció elnökét, megütötték Horn Gábor szabad demokrata ügyvivőt, és megverték Orosz Józsefet, a Klubrádió riporterét.

Az összecsapások során 57 embert előállítottak, 12 rendőr és 7 civil megsérült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik