Belföld

Navracsics: nem csak a költséghatákonyságot kell nézni

Az állam szerepéről, a vasutat, az oktatást és az egészségügyet érintő átalakításokról vitázott Draskovics Tibor kormányzati koordinációért felelős tárca nélküli miniszter és Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője csütörtökön a Budapesti Corvinus Egyetemen.

A közszolgáltatásokból sehonnan nem vonult ki az állam, arról van szó, hogy másként kívánja ellátni ezeket a feladatokat. Ahol az állam túlzott kapacitásokat tart fenn, ott ezeket az adófizetők érdekében le kell építeni – szögezte le Draskovics Tibor, aki Navracsics Tiborral együtt a “Tárcatükör a Közgázon” című közpolitikai beszélgetéssorozat vendége volt csütörtökön.

A kormányzati koordinációért felelős tárca nélküli miniszter szerint az a feladat, hogy olyan iskolákat, kórházakat tartsanak fenn, amelyek az ország anyagi lehetőségeihez mérten mindenki számára ugyanazt az ellátási szintet képesek tartani.

Az egészségügyi átalakítás kapcsán azt mondta, hogy abban semmilyen szabály nem változik. Azt a szerepet viszont, amelyet mindenki szerint rosszul látott el eddig az Országos Egészségbiztosítási Pénztár, odaadják a versengésre kényszerített szereplőknek. Ezek pedig jobban megkövetelnék a színvonal fenntartását és a költséghatékony működést az egészségügyi szolgáltatóktól.

Navracsics: az állam nem cég

Navracsics Tibor erre úgy reagált, hogy ha a költséghatékonyságot tekintik kizárólagos szempontnak, az kapacitásszűkítéshez vezet, pedig az államnak ennél nagyobb feladatai vannak. Szavai szerint ez a különbség az állam és egy cég között.

A Fidesz frakcióvezetője szerint például hosszabb távon megérheti az államnak a vidéki iskolák fenntartása is, azért hogy a falvak, a kis közösségek fennmaradjanak és a magyar oktatásügynek legyen egy olyan stratégiai kitörési pontja, amely az országot 10-15 év múlva a világ élvonalába repítheti.

Nem jó az önkormányzati rendszer

Alapvetően nem jó az önkormányzati rendszer és az ahhoz kapcsolódó finanszírozás – válaszolta az egyik hallgató kérdésére Draskovics Tibor. A miniszter szerint, amíg ilyen széttagolt az önkormányzati rendszer és a feladatellátás, ezen csak finomítgatni lehet, igazán rendbe tenni nem.

Navracsics Tibor szerint öt év elrontott gazdaságpolitikáját kell most megspórolni az önkormányzatokon és a közszolgáltatásokon, viszont a kormány a központi közigazgatás költségvetési helyzetén nem spórol. A miniszterek száma csak szaporodott azóta, amióta annak jegyében alakult meg a második Gyurcsány-kormány, hogy majd csökkenteni fogja a miniszterek számát.

Draskovics Tibor emlékeztetett rá, hogy tavaly nyár óta 20 százalékkal csökkent a központi közigazgatásban dolgozók létszáma és felére csökkent a főosztályok száma.

Racionális kérdés a kormányzati negyed

A kormányzati negyed kapcsán a tárca nélküli miniszter elmondta, hogy a Parlament a nemzeti identitás része, de az, hogy a minisztériumok milyen épületben működnek, az racionalitási kérdés. Navracsics Tibor erre megkérdezte, hogy akkor miért nem költözik oda a miniszterelnök is?

Draskovics Tibor felvetette, hogy a közlekedés kapcsán mindig vasútról beszélnek, pedig közösségi közlekedésről kellene. Véleménye szerint az államnak az a felelőssége, hogy polgárai el tudjanak jutni a munkahelyükre vagy az iskolába.

A Fidesz frakcióvezetője szerint nemcsak a költséghatékonyságot kell figyelembe venni, mert például a vasutat sokan biztonságosabbnak tartják a busznál és az sem baj, ha az embereknek megadják a választás szabadságát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik