Belföld

Krav Maga: izraeli gárda vagy önvédelmi sport?

admin
admin

2007. 09. 19. 07:00

Az elmúlt hetekben több internetes portálon, fórumon is az érdeklődés középpontjába került a Krav Maga nevű önvédelmi- és közelharcrendszer. A világhálón ugyanis a Magyar Gárda megalakulásával párhuzamosan többen is az edzésein előírt viseletet és az Izraelhez való kötődését firtatták, „izraeli gárdának”, „félkatonai szervezetnek” titulálva.

A Krav Maga

Alapítója és kifejlesztője, Imi Lichtenfeld (1910-1998) Budapesten születt, majd családjával Pozsonyba költözött, ahol fiatal korában gyakran kényszerült barátaival megvédeni a pozsonyi zsidónegyedet antiszemita bandák ellen. Ekkoriban ismerkedett meg Imi az utcai harc jellegzetességeivel, és ezek az élmények adták meg az alapot a Krav Maga születéséhez. 1940-ben Palesztinába ment, és beállt az Izraeli Védelmi Erők elődjének számító katonai szervezetbe, (Hagana), ahol közelharcot tanított. Húsz éven keresztül a Krav Maga-oktatatás főnöke volt, s kifejlesztette egyedülálló önvédelmi- és közelharcrendszerét. Nyugdíjba vonulása után megkezdte a Krav Maga tanítását a civil szférában is. Tanítványaival együtt megalapította az Izraeli Krav Maga Szövetséget, majd a Nemzetkozi Krav Maga Szövetséget.

Eddig még egyetlen országban sem okozott problémát a Krav Maga Szövetség, illetve a Krav Maga oktatás – reagált az utóbbi hetekben az interneten megjelent támadásokra Lakatos Péter. A magyarországi Krav Maga Szövetség vezetője meglepődött a vádakon, főként hogy a szervezet már évek óta jelen van hazánkban. Bár az önvédelmi és taktikai rendszert eredetileg az izraeli katonák számára fejlesztették ki, idővel azonban más irányba fejlődött tovább, s manapság már eltérő kiképzési tananyag létezik mind a katonai, mind a civil szféra számára. Izraelben például a Krav Maga az oktatási és nem a katonai tárca alá tartozik.

Nem egy országot képvisel

Magyarországon közel 150 harcművészeti stílus közül választhat az érdeklődő, melyek legtöbbje az adott ország jellegzetességét követi. Küzdősportokban jártas szakértőnk elmondása szerint egy-egy ország kulturális misszióként kezeli a saját küzdősportjait, bár Lakatos Péter szerint a Krav Maga nem egy országot reprezentál. A stílusnak számos világszövetsége létezik, például Franciaországban, Spanyolországban, Németországban. Több parallel szövetségnek nincs is izraeli származású vezetője.

A fekete ruha nehezen koszolódik

Hazánkban három szervezet is jelen van, nekik még az edzési viseletük sem azonos – jegyezte meg a szakember, aki szerint a fekete viseletet csupán gyakorlatias megfontolásból javasolják: nehezen koszolódik. Amúgy Izraelben hivatalosan csak az oktatók viselhetnek fekete pólót.

A fekete öltözék sem a Krav Maga sajátossága: a kungfusok vagy éppen a kempósok viselete is ilyen. Emellett az edzésmódszerük sem mutat különösebb eltérést. A FigyelőNet munkatársa az elmúlt napokban Krav Maga edzéseken kívül más harcművészeti edzést (karate, kung fu) is felkeresett, ám szinte semmilyen különbséget nem tapasztalt az egyes képzések között: az ütés-rúgás technikák szinte mindegyik stílusnál domináltak.

Reális támadásokra reális védekezés

A félkatonai szervezettől meglehetősen távol áll a Krav Maga – fogalmaz Lakatos Péter, hiszen közelharcra vonatkozó önvédelmi ismeretet oktat, amelybe nem tartozik bele a fegyverhasználat. „A Krav Maga szó szerint közelharcot jelent, amelybe a lőkiképzés nem tartozik bele, hisz az már túlmutat a közelharc keretein. Természetesen számos olyan egyesület van, ahol legálisan lehet lőni, de ilyen tevékenységgel nem foglalkozunk. A késharc ugyan egy-egy óra erejéig bele van építve a tananyagba, ám erre csak egy bizonyos szint, 1-1,5 év után kerül sor, hiszen a késsel történő fenyegetés, késes támadások manapság Magyarországon reális támadásnak minősülnek” – magyarázta.
A szervezet egyes országokban eltérő edzéstervét ugyanakkor jól mutatja, hogy például Amerikában a fegyverrel való fenyegetés elleni védekezés már a harmadik edzésen beépül az edzéstervbe, hiszen a tengerentúlon éppen ez a fajta fenyegetés számít mindennaposnak.


vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.