Belföld

Ködöt hoz a melegfront

A délelőtti napsütést észak-nyugatról érkező zápor és zivatar váltja fel, a szél a Dunántúlon lesz erős, 22-27 fok várható. Az allergiásokra és a melegfrontra érzékenyekre nehéz napok várnak, az autósokat a hajnali köd és a vizes utak hozhatják kellemetlen helyzetbe.

A megnövekvő felhőzetből az ország északi részén záporok zivatarok alakulhatnak ki. Egy-egy zivatargócban lokálisan nagyobb mennyiségű csapadék is lehullhat. A szél mérsékelt déli lesz, mely zivatarok környezetében viharossá erősödhet. A hőmérséklet csúcsértéke 23 és 27, késő estére 14-20 Celsius-fok között alakul – írja a met.hu.

Kedden reggel az ország nagy részén derült, illetve gyengén felhős idő várható. Délelőtt a sok napsütés hatására erőteljesen melegszik a levegő, csapadékra nem kell számítani. Az idokep.hu előrejelzése szerint a legalacsonyabb hőmérséklet kora hajnalban 14 és 17 Celsius-fok között várható.


Csípős reggelek

A hét első napján melegfronti hatás gyötri az erre érzékenyeket: fejfájás, migrén, rossz közérzet fordulhat elő, ingadozhat a vérnyomás, fáradékonyabbaknak érezhetjük magunkat, fizikai teljesítőképességünk csökken. A meleg elsősorban a szív-és érrendszeri betegségben szenvedőket, valamint az idős emberek szervezetét viseli meg.


Ajánlott a réteges ruházat viselése, hiszen a hűvös, néhol csípős reggelt követően gyorsan melegszik a levegő, ezért a déli órákban már a lengébb ruhák viselését érezhetjük kellemesnek. Az allergiásokra nehéz napok várnak, hiszen az erősen allergizáló parlagfű, üröm és kender pollenjei több helyen is igen magas mennyiségben vannak jelen a levegőben.


Csúszós utak

Hétfőn reggel sokfelé kell számolni köd és párafoltok kialakulásával, a látótávolság helyenként 100 méter alá is csökkenhet. A reggeli köd-és párafoltok megszűnése után azonban, a nap első felében kedvező út-és látásviszonyokra készülhetünk. A délutáni óráktól a nyugati, majd az északi országrészben viszont már változnak a közlekedés időjárási feltételei.


Többfelé számíthatunk csapadéktól vizes, csúszós, helyenként sárfelhordásos utakra. Zivatarok környezetében viharos széllökések is előfordulhatnak, mely jelentősen csökkenti a gépjárművek menetstabilitását. A melegfronti hatás kedvezőtlenül hat a közlekedésben részt vevők szervezetére is; változik a reakcióidő, lankadhat a figyelem, dekoncentráltak, fáradékonyabbak lehetünk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik