Belföld

Óriásfizetések a BKV-nál

Szerkesztőségünk birtokába jutott egy táblázat, amely a BKV-nál jól kereső járművezetők fizetését tartalmazza. A cégnél tagadták, hogy tőlük kikerülhetett volna ilyen lista, ugyanakkor nem cáfolták a benne foglaltak pontosságát. Úgy tűnik, a cégnél óriási bérkülönbségek vannak.

Vezetői bérek

Aba Botond egykori vezérigazgató havi bruttó 700 ezret kapott, plusz évi 15 millió körüli jutalmat. Antal Attila jelenlegi vezér fizetését nemrég akarták havi másfél millióra emelni.

Információink szerint legrosszabbul a kezdő sofőrök keresnek, közülük is a troli- és villamosvezetők állnak rosszul bruttó 160 ezer forintos bérükkel. A lista tetején többségében a buszsofőrök találhatóak, a dokumentum szerint ők képezik a cég elitjét a közlekedési társaság 5000 járművezetője között.

A buszsofőrök – akik hivatalos besorolásuk szerint fizikai munkások – sorában az abszolút csúcstartó tavaly bruttó 6 millió 43 ezer forintot kapott a cégtől. Ebben volt egy nagyobb jutalom, illetve egészségbiztosítási-, illetve nyugdíjpénztári hozzájárulás is. Ez utóbbiak a cég minden dolgozóját megilletik, a szakszervezetek korábban sikerrel harcoltak ezért.

Benzinnel spórolnak

Ezenkívül pluszjuttatás jár a normálistól eltérő munkarendért (külön pótlékot kapnak nemcsak az éjszakai, de a délelőtti munkavégzésért is), illetve különbségek vannak gépjárműtípusok és forgalmi viszonyok szerint is.


Így a második helyezett mintegy egymillió forinttal kevesebbet tudhat magáénak, de a top 10-ben is bruttó 4,5 millió fölött keres mindenki, közöttük vannak a csoportvezetői pótlékra jogosultak, illetve az üzemanyaggal takarékosan bánók is – ebből akár 150 ezer forint is összejöhet évente.


Óriásfizetések a BKV-nál 1

Takarékos üzemmódban jól keres (Fotó: MTI)



Az ekkora bérkülönbségek már régóta feszítik a cég belső életét. Korábban ugyanis szubjektív döntések alapján kaptak a dolgozók fizetésemelést, ezt a rendszert pedig mind a dolgozók, mind pedig a menedzsment meg akarja változtatni. A cégvezetés a mostani tárgyalásokon pénzt nem ajánlott a dolgozóknak, de az egységes bértábla bevezetéséről szívesen egyeztetne, legalábbis ez derült ki a BKV ajánlatából.

Jövőre egységesítenek?

Nemes Gábor, a BKV-nál működő legnagyobb érdekvédelmi szervezet, a VTDSZSZ alelnöke a FigyelőNet kérdésére elmondta: ezt a helyzetet már 2004-ben, a kollektív szerződés megkötésekor szerették volna felszámolni, akkor ugyanis abban állapodtak meg a cégvezetéssel, hogy 2008-ig egységesítik a bértáblát. Ezt azóta sem sikerült megvalósítani, de az elmúlt években már nem százalékos, hanem forintosított béremelés volt a cégnél. Így 2005-ben minden dolgozó havi bruttó 16 ezer forinttal, tavaly pedig bruttó 19 ezer forinttal több pénzt vihetett haza.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik