Belföld

Zacskósvizet osztanak a fővárosban

Holnaptól a főváros tizenkét pontján hűtött vizet osztogatnak a gyalogosoknak és autósoknak, a kórházak pedig fogadják a területen kívüli betegeket is, ha valaki elájul.

Kedden a Deák téren felállítanak egy berendezést, amely naponta 160 ezer liter ivóvizet zacskóz be. Ezeket Budapest 12 helyszínén fogják osztogatni az autósoknak, gyalogosoknak. A bizottság felszólította az útfelújításokat végző cégeket, hogy holnaptól lássák el ivóvízzel a munkások mellett az arra járókat is. A főváros a Honvédelmi Minisztériumtól kölcsönöz egy hűtőberendezést, amely a bezacskózott vizet hűti.

A Fővárosi Közterület-Felügyelet húsz locsolóautója két műszakban hűti keddtől a fővárosi utakat. A kertészet megnyitja az eddig pénzügyi okokból lezárt kutakat is, így több helyen juthatnak ivóvízhez a budapestiek. Ikvai-szabó Imre főpolgármester ugyanakkor felhívta a figyelmet arra is, hogy a szökőkutakban senki ne fürödjön, mert ilyenkor az fokozottan fertőzésveszélyes.

A mentők is megerősített műszakkal készülnek a hőségre. A kánikula különösen veszélyes a szív- és érrendszeri betegségekben szenvedőknek és a neurológiai betegeknek. A ventilátor használatát nem ajánlják, mert mint elhangzott, kiszárítja a szervezetet. A fővárosi tisztifőorvos ezzel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy a legtöbb gyógyszer 25 fok alatt őrzi meg minőségét, ezért a hőség miatt érdemes hűtőben tárolni azokat.

A fővárosi önkormányzat húszezer tájékoztató füzetet készíttetett a teendőkről, ezeket a zacskós vizekkel együtt fogják osztogatni. A vízosztás holnap 11-től három napon át folyik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik