Belföld

Elmozdult az MSZP a mélypontról

A nagy közvélemény-kutatók adatai szerint novemberben zárult az olló a Fidesz és az MSZP között, az MDF stabilan ráver az SZDSZ-re, Gyurcsányt pedig egyre többen tartják alkalmasnak miniszterelnöknek.

A nagy közvélemény-kutatók novemberi mérései szerint enyhén kezd zárulni az olló a Fidesz és az MSZP között, az ellenzéki párt előnye azonban még mindig szignifikáns. A Medián elemzése szerint az MSZP már októberre túljutott a mélyponton és novemberre stabilizálódott a támogatottsága, a Fideszé viszont jelentős mértékben visszaesett: a választani tudó „biztos” szavazók körében 22-ről 14 százalékra csökkent az előnye a szocialistákkal szemben. Hasonló eredményre jutott a Szonda Ipsos is: a szeptemberi 12 százalékos ellenzéki előny előbb 9, mostanra pedig 7 százalékpontra csökkent a választókorú népességen belül. A Fidesz a Szondánál 32, az MSZP 25 százalékon állt novemberben.

A Századvég (a Forsense közreműködésével felvett) adatai szerint az összes megkérdezett 30 százaléka szavazna a Fideszre, 24 százalék pedig az MSZP-re. Az egy hónappal korábbi felvételhez képest a Fidesz esetében mindössze 1 százalékpontos csökkenés, míg a szocialistáknál ugyancsak 1 százalékpontos emelkedés regisztrálható, így a Fidesz továbbra is jelentősnek mondható, 6 százalékpontos vezetést tudhat magáénak.

A Gallup november második hetében készített vizsgálata szerint ezzel szemben a Fidesz két százalékponttal tovább növelte az előnyét: a felnőtt népesség 33 százaléka szavazna Orbán Viktor pártjára, míg csupán 22 százalék az MSZP-re.

Lekörözi az MDF az SZDSZ-t

A kis pártokat illető adatok széles skálán mozognak a különböző kutatóknál. A Századvég novemberi mérésében például az MDF a teljes sokaságban 8, a biztos szavazó pártot választók körében pedig 9 százalékponton áll, míg az SZDSZ 5 és 7 százalékos támogatottsággal rendelkezik. A Gallupnál azonban csak az MDF tartotta (a parlamenti küszöböt épp elérő) pozícióját a biztos szavazó pártot választók között, de a teljes népességen belül ő is csak 4 százalékot ért el. Az SZDSZ a Gallupnál már csak 2 százalékos támogatást tudhat magáénak a teljes népesség, és 3 százalékost a “biztos szavazó” pártválasztók között. A legrosszabbul a Szondánál szerepeltek a kis pártok: az összes választó 3-3 százaléka adná rájuk voksát. A Medián adatai a két véglet között helyezkednek el: náluk a kisebbik ellenzéki párt támogatottsága a teljes népességben 6 százalékra nőtt, a választani tudóknak pedig a 8 százaléka szavazna a pártra, míg a választani tudó „biztos” szavazók körében csak 5 százalékra számíthat az MDF, ugyanannyira, mint az SZDSZ.

Nincs apolitikus hangulat

A Gallup és a Századvég adatai szerint nincs apolitikus hangulat: egy „most vasárnapi” választáson való részvételüket biztosra ígérők aránya jelenleg 55 százalék. A Medián adatai szerint ezzel szemben az októberi közvélemény-kutatáshoz képest 7 százalékponttal csökkent azoknak az aránya, akik biztosra mondják a részvételüket egy „most vasárnapi” választáson, 22-ről 27 százalékra nőtt viszont azoké, akiket „egyáltalán nem érdekel a politika”.

Inkább Gyurcsányt, mint Orbánt

A miniszterelnök munkájának megítélése valamelyest javult a Gallup adatai szerint: 6 százalékponttal nőtt az őt kedvezően megítélők aránya. A választókorú magyarok 30 százaléka szerint a miniszterelnök jól látja el a feladatát, a tevékenységét negatívan megítélők aránya nem mozdult el az augusztus óta tapasztalható 60 százalékról. A Századvég elemzése szerint a relatív többség (39 százalék) továbbra is Gyurcsány Ferencet tartja alkalmasabbnak a miniszterelnöki posztra, szemben Orbán Viktorral, aki ebből a szempontból 31 százalékos támogatottsággal rendelkezik. A kutató adatai szerint azonban novemberben igen magas, 21 százalék volt azok aránya, akik szerint egyik politikus sem alkalmas a kormányfői poszt betöltésére. A kormány működésével elégedetlen válaszadók 60 százalékos arányához képest némiképp meglepő – írja elemzésében a Századvég – hogy a megkérdezettek 52 százaléka mégis azt szeretné, ha a mostani kormány maradna hivatalban, ehhez képest a megkérdezettek 36 százaléka kíván kormányváltást.

Hasonló tendenciát regisztrált a Medián is. Náluk az előző hónapban még „dobogós” Orbán a hatodik helyre csúszott vissza a politikusok népszerűségi listáján, míg a kormánypárti politikusok népszerűsége növekedett. Novemberben már gyakorlatilag ugyanannyian tartották Gyurcsányt és Orbánt a kormányfői posztra alkalmasabbnak (40 és 41 százalék) – pedig az előző hónapban még 8 százalék volt a Fidesz-elnök előnye.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik