Belföld

Partnerek a partnerségben a politikusaink

A hétfői parlamenti ülésen valamennyi párt ígéretet tett arra Kuncze Gábornak, hogy megjelennek a szerdai ötpárti egyeztetésen. A Fidesz arra kérte az SZDSZ-t, fogja majd vissza Gyurcsány Ferencet, Semjén pedig rámutatott Gergényi Péter és a fasizmus közötti kapcsolatra.

A miniszterelnök szokásos hétfői napirend előtti felszólalásában kifejtette: elromlott a politikai párbeszédünk, de egyre inkább újra kell építeni az együttműködést és párbeszédet. A múlt heti közös román-magyar kormányülésre célozva Gyurcsány Ferenc kifejtette: ez megmutatta, hogy a két szomszédos ország már nem csak saját hangját hallja és az odamondogatás nem visz előre. A kormányfő a jövőt tekintve kifejtette, a településvezetőknek, a régióknak és a kormánynak együtt kell működnie, ezért ezen a héten közös tárgyalást kezdeményeznek a regionális fejlesztési tanácsok és a megyei közgyűlések elnökeivel. „Nem az a lényeg, kitől postázták a meghívót” – fogalmazott Gyurcsány azzal kapcsolatban, hogy a kormány kész a tárgyalásra, ha ott valósi javaslatot vetnek fel. Mint mondta, a tárgyaláshoz csak szándék kell és partner. Hangsúlyozta: mindez nem politikai gesztus az elmúlt hetek eseményei után, hanem a kormány a partnerségben látja a jövőt, és arra biztatta képviselőtársait, hogy ha van versenyképes gondolat vagy program a tarsolyukban, mutassák meg. „Ha így építkezünk, működni fog az ország” – mondta.

Navracsics szkeptikus, de tárgyal

A Fidesz – amelynek képviselői egyébként a miniszterelnök felszólalásakor ismét kivonultak – ígéretet tett arra, hogy részt vesz a közös szerdai tárgyaláson, Navracsics Tibor azonban bizonytalan abban, hogy a kormány megvilágosodásáról, vagy egy újabb kommunikációs fogásról van-e szó. Abban egyetért, hogy párbeszéd kell, szkeptikus azonban, mint fogalmazott, óvatosan néznek a szerda elé. „Tudunk vitatkozni, megállapodni is” – mondta, utalva az öt parlamenti párt frakcióvezetőjének rendszeres találkozóira Szili Katalinnál. Hozzátette: szükség van párbeszédre, ehhez azonban minimális bizalom kell, amit meg kell szolgálni. „A pártok megszolgálták ezt, de Gyurcsány Ferenc lerombolta” – mondta Navracsics Tibor. Hangsúlyozta, elmennek szerdán, de arra kérik az SZDSZ-t, hogy „fogják majd vissza” Gyurcsány Ferencet.

Az MSZP bizakodó

Botka László, az MSZP frakcióvezető-helyettese örül a miniszterelnök által felvetett kezdeményezésnek. A szocialista képviselő – aki egyébként Szeged polgármestere – hangsúlyozta: a kormányzat és az önkormányzatok együttműködése a demokráciákban evidencia, és véleménye szerint polgármesteri szinten indulhat el egy új együttműködés.

Semjén Gergényi és a fasizmus kapcsolatáról

A KDNP frakcióvezetője szintén kiemelte: készek a partnerségre és a párbeszédre, ugyanakkor utalt arra, örülne, ha Gyurcsány Ferenc tanult volna román és szlovák kollégáitól, akik megadták az állampolgárságot a határaikon túl élőknek. Az SZDSZ meghívásával kapcsolatban Semjén Zsolt úgy fogalmazott, hogy az „a vihar után az eskőköpeny ígérete”. Hangsúlyozta, javítaná a tárgyalásokkor a bizalmat, ha közben nem osztogatnának Pro Urbe díjat Gergényi Péternek. A politikus egy történelmi ismertető keretében azt is furcsállta, hogyan használhatja az SZDSZ a Vasprefektus kifejezést a budapesti rendőrfőkapitányra, amikor a Mussolini által a maffia felszámolására kinevezett főrendőrt, Cesare Monit hívták így. Semjén szerint Gergényi kitüntetése a társadalom provokációja volt. Arra is kitért, hogy a tárgyalásokat jó lett volna még a költségvetés megvitatása előtt megejteni.

Kuncze hallgatással reagált Semjénre

Az SZDSZ frakcióvezetője beszédét kivételesen nem a kormányfő szavaira való reagálással kezdte. „Először azzal kapcsolatban ejtenék pár szót, amelyeket Semjén Zsolt beszédéből érdeminek, előremutatónak, szakmainak és békülékenynek ítéltem” – mondta Kuncze, majd fejét leszegve hallgatott – a teremben ülő képviselők nevetése közepette. Komolyra fordítva a szót elmondta, nem jutunk előre a sérelmek hánytorgatásával, ezért inkább a jövőre kell megpróbálni hatni. „Próbáljuk meg összevetni a felvetéseket” – mondta.

Dávid Ibolya Antallra emlékezett

Az MDF frakcióvezetője Antall Józsefre utalt vissza. Véleménye szerint ő volt az a miniszterelnök, aki megpróbálta egy tárgyalóasztalhoz ültetni az ellenfeleket, aki fehér kesztyűvel kormányzott, a többi párt azonban akkor elfordult ettől a politikai kultúrától és buta szerepjátékba kezdett. „A két nagy párt eljátszott minimum nyolc évet az ország életéből” – mondta Dávid Ibolya. Hozzátette: elég mélyre jutott az ország ahhoz, vége legyen ennek a politizálásnak.

A miniszterelnök kivételesen nem élt a viszonválasz lehetőségével.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik