Belföld

Ötszáz tüntetőt keres a rendőrség

Mintegy ötszáz személyt keres a rendőrség a tüntetésekkel kapcsolatban, köztük 44-et már beazonosítottak – mondta a budapesti rendőrfőkapitány bűnügyi helyettese. A keresett személyek között van Budaházy György is, akit bár köröz a rendőrség, még szabadon szónokolhatott csütörtökön.

Csütörtök reggel óta több mint 70 állampolgári bejelentés érkezett a rendőrséghez az interneten is közzétett, televíziók felvételein és az újságok fotóin látható személyekről – tájékoztatott Tóth Gábor, aki szerint az arcról való pontos azonosítás nem egyszerű.

Péntekre virradóra tizennégy személyt állított elő a rendőrség, közülük tizenkettőt a tüntetésekkel kapcsolatban, kettőt más jellegű szabálysértések miatt.

Összességében a zavargások miatt 198 főt állított elő a rendőrség, közülük 153-at vettek őrizetbe. Tóth Gábor hangsúlyozta: péntekre mintegy harminc gyorsított eljárást kezdeményeztek a rendzavarókkal szemben, és csaknem száz letartóztatási indítványról dönt a nap folyamán a bíróság.


Az országos körözés alatt álló Budaházy Györgyöt is keresi a rendőrség, aki egyébként csütörtök este a budapesti Kossuth téren szónokolt az egybegyűltekhez. “Ott, abban a közegben nem volt célszerű beavatkozni és kiemelni, más módon szerettük volna őt elfogni” – tette hozzá a budapesti rendőrfőkapitány bűnügyi helyettese. Budaházy György a 2002 júliusi “hídi csata” kapcsán vált ismertté, a rendőrség pedig a Magyar televíziónál történt atrocitások miatt körözi.


Tóth Gábor szerint mérlegelniük kellett, hogy a békésen demonstrálók között sikerrel járt volna-e az, ha a rendőrök elől menekülni próbáló Budaházyt megpróbálják elfogni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik