Belföld

Orbán nem találkozik Gyurcsánnyal

A Fidesz nem vesz részt a miniszterelnök által kezdeményezett csütörtök délutáni találkozón – jelentette be Szijjártó Péter szóvivő.

Nincs értelme a kormánnyal egyeztetni – mondta sajtótájékoztatóján a politikus, aki ugyanakkor jelezte, amennyiben a házelnök vagy a köztársasági elnök hívja tárgyalásra a pártok vezetőit, hangsúlyozottan a kormány nélkül, akkor a Fidesz ezen részt vesz. Hangsúlyozta: Gyurcsány Ferencet a magyar belpolitika nemkívánatos személyének tekintik, aki véleményük szerint a kialakult helyzetben maga a probléma. A problémával tárgyalni a megoldásról, teljesen felesleges – jegyezte meg Szijjártó Péter.

A Fidesz kommunikációs vezetője elmondta: egyébként sem levélben, sem e-mailben nem kaptak meghívót az eseményre, ehelyett reggel 8.48-kor a Miniszterelnöki Hivatal titkárnője telefonon keresztül intézett „ultimátumot” a Fideszhez, hogy 9.00 óráig válaszoljon, részt vesz-e az egyeztetésen.

A politikus jelezte: a Fidesz nem jelent meg az MDF frakcióvezetője, Herényi Károly által kezdeményezett délelőtti találkozón sem, mert véleményük szerint mivel Dávid Ibolya MDF-elnök „hazug és nemtelen” vádakkal illette Orbán Viktort, naivitás lenne azt gondolni, hogy pozitív eredménye lenne a tárgyalásoknak.

Herényi Károlytól azt kérjük, inkább járjon közben Dávid Ibolyánál, hogy ne illesse hazug és nemtelen vádakkal a Fidesz elnökét – tette hozzá.

Semjén sem megy el

Gyurcsány meghívását Semjén Zsolt, a KDNP elnöke sem fogadja el – mondta az MTI-nek a párt szóvivője. Halász Zsuzsa elmondta: csütörtökön reggel telefonon érkezett a miniszterelnök meghívása a KDNP elnökéhez. Az elutasítás indoklásként a szóvivő azt hangsúlyozta, hogy Gyurcsány Ferenc politikai szempontból nemkívánatos személynek tekinthető.

Halász Zsuzsa is hozzátette ugyanakkor, hogy ha a mostani helyzet rendezésével kapcsolatos meghívást kapnak Sólyom László köztársasági elnöktől, vagy Szili Katalin házelnöktől, azon természetesen részt vesz a párt elnöke.

Az MDF elmegy

Az MDF részt vesz a miniszterelnök által kezdeményezett csütörtök délutáni találkozón – ezt Herényi Károly frakcióvezető mondta el az MTI-nek. A politikus hangsúlyozta: az elmúlt három éjszaka bizonyította, hogy a helyzet nem oldódott meg, az elsődleges feladata a politikának, hogy rendet teremtsen, és hogy az utcáról az embereket lehetőleg hazaszólítsa.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik