Belföld

Pozsgay Imre kapja a Magyar Szabadság Napja Díjat

Történelemformáló életútja elismeréseként a 2006. évi Magyar Szabadság Napja Díjat Pozsgay Imre kapja - közölte a díjat odaítélő alapítvány hétfőn az MTI-vel.

A díjat olyan személyiségek kaphatják meg, akik az elmúlt évtizedekben tevékenységükkel nagyban hozzájárultak Magyarország függetlenségéhez, demokratikus fejlődéséhez – olvasható abban a közleményben, amelyet a Magyar Szabadság Napja Alapítvány sajtótitkára, Péterfi Csaba juttatott el az MTI-hez.

A hat éve alapított elismerést eddig Nemeskürty István író, Antall Józsefné, a volt miniszterelnök özvegye, a Kormorán együttes, Makovecz Imre építész, Csoóri Sándor író, valamint Duray Miklós, a szlovákiai Magyar Koalíció Pártja ügyvezető alelnöke kapta meg.

A magyar szabadság napját az idén 16. alkalommal ünneplik meg június 21-én, arra emlékezve, hogy 1991-ben elhagyta Magyarország területét az utolsó szovjet katona – ezen a napon nyújtja át a díjat Gémesi György, az alapítvány elnöke.

Pozsgay Imre a rendszerváltás előtt az MSZMP különféle vezető funkcióit látta el, egy ideig kulturális, majd művelődési miniszter volt. A 80-as években a párt reformszárnyának egyik kulcsszereplője lett, 1989 közepétől kezdve részt vett az Ellenzéki Kerekasztal-tárgyalásokon. 1991 óta a Debreceni Tudományegyetem politológia tanszékén tanít.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik