Belföld

Rendkívüli parlamenti ülést szorgalmaznak a pártok

A láncszavazás kiküszöbölését célzó törvénymódosítás érdekében - ha az Országos Választási Bizottság (OVB) csütörtöki döntése ezt szükségessé és lehetségessé teszi - rendkívüli parlamenti ülést kezdeményez a jövő hétre a négy parlamenti párt.

Erről az MSZP, a Fidesz, az SZDSZ és az MDF képviselői állapodtak meg a választásokra országos listát állító tíz párt képviselőjének szerdai budapesti egyeztetésén. A rendkívüli ülés összehívását Rogán Antal, a Fidesz kampányfőnöke vetette fel a megbeszélésen, amely az MSZP kezdeményezésére sajtónyilvános volt. Rogán Antal jelezte, hogy pártja elkészítette a választási eljárásról szóló törvény módosítását célzó indítványát.

Az OVB csütörtöki ülésének összehívását a testület elnöke, Szigeti Péter jelentette be az egyeztetésen. Az OVB határozni fog arról, hogy a külföldi szavazóhelyeken a következő hét végén kezdődő parlamenti választások függvényében hozhat-e még döntést az Országgyűlés a törvénymódosításról. Az OVB dönt a pártok javaslatairól is, amelyek között szerepel, hogy a választási csalások megakadályozása érdekében a szavazólapokat mindkét oldalon hivatalos pecséttel jelöljék meg az urnába helyezés előtt, ne használjanak borítékokat, ne lehessen kivinni a szavazóhelyiségből a szavazólapokat, illetve a szavazatszámláló bizottságok tagjai ne használhassanak jeltovábbító eszközt.


Az MDF támogatja a választási eljárásról szóló törvény módosítását, de azzal a kitétellel, hogy szerepeljen az Országgyűlés napirendjén a jogszabály egy másik, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) jogosítványait növelő módosítása is – közölte Herényi Károly. A frakcióvezető attól tart, hogy a választások befejeztével ezek a pártok olyan beszámolót fognak az ÁSZ elé terjeszteni, amelyben nem lépik túl a törvényben előírt keretet, a számvevőszéknek azonban nincs jogosítványa arra, hogy a pénzek felhasználásának valódiságát vizsgálja.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik