Belföld

Visszaperelheti Gyurcsány ingatlanát az ügyészség

Az ügyészség hétfői sajtótájékoztatóján Gyurcsány Ferenc cégeivel kapcsolatban kifejtette: a Nomentana és a Fittelina Kft. ügyeivel kapcsolatban nem indít eljárást. Polt Péter azonban a közérdek sérelmét állapította meg a Szalay utcai ingatlan ügyében. Az ügyészség akár vissza is perelheti a miniszterelnöktől az ingatlant.

Az ügyészség hétfőn a kormányfőt érintő ügyben foglalt állást. Valamennyi beadvány Deutsch-Für Tamástól, a Fidesz alelnökétől származik.

Polt Péter legfőbb ügyész elmondta: a Nomentana Kft.-vel kapcsolatban valóban felmerült a magánokirat-, illetve a közokirat-hamisítás gyanúja, az ügy azonban elévült, a Fittelina Kft. által kötött szerződések pedig nem számítanak bűncselekménynek.

A Szalay utcai ingatlan megszerzése miatt azonban keresetet nyújtanak be a bírósághoz, közérdek sérelme miatt. Sinku Pál főosztályvezető ügyész beszámolt arról, hogy a Szalay utcai ingatlan ügyében hűtlen kezelés gyanújára okot adó körülmény merült fel, de a cselekmény elévült. Polt Péter ugyanakkor közölte: a Szalay utcai ingatlan ügyében azt állapította meg az ügyészség, hogy az azzal kapcsolatos szerződések láncolata jó erkölcsbe ütközik, ennek megfelelően semmis, ezért az ügyészség megteszi a szükséges lépéseket. Ilyen esetben az ügyészség a polgári bíróság előtt támadja meg az általa kifogásolhatónak tartott szerződést.

Az ügyészség szerint a cselekmény büntethetősége 2003-ban elévült, de mivel a kormányfő cége törvénysértés útján az állam kárára gazdagodott a több tíz milliós beruházással, ezért az állami vagyon értékének visszaszerzésére polgári pert indítanak. A polgári eljárást az ügyészség színlelt ajándékozási szerződés, valamint jó erkölcsbe való ütközés jogcímén indítja. A pert az ügyészség az Állami Közlönykiadó Kft. jogutódja, a Humán Jövő 2000 Kft. és a kormányfő cége, az Altus Rt. ellen kezdeményezi.

A bizottság is vizsgálódott

A Szalay utcai ingatlan ügyével kapcsolatban már az Apró-Gyurcsány bizottság is vizsgálódott. A miniszterelnök meghallgatásakor Deutsch-Für Tamás az érintett időben a teljes egészében Gyurcsány Ferenc tulajdonában levő és általa vezetett Altus Rt. és a Szalay utca 4-es szám alatti ingatlannal kapcsolatban tett fel kérdéseket. A miniszterelnök válaszai azonban általában nem nyugtatták meg, és több alkalommal hazugnak nevezte a kormányfőt.

A fideszes politikus akkor arra volt kíváncsi, miként lehetséges, hogy az érintett épület hatodik-hetedik emeletén elhelyezkedő egykori óvodahelyiséget az Altus Rt. által felkért értékbecslőcég 1993-ban – amikor az Altus Rt. három évre az államtól bérbe vette – 16 040 000 forintra taksálta, egy évre rá, 1994. május 28-án pedig már 40,3 millióra.

A miniszterelnök erre azt a választ adta, hogy a lerobbant helyiségeket a cég összesen 24 millióért felújította, innen származik az ingatlan értékének növekedése. Ezt a választ Deutsch Tamás azonban nem fogadta el, mivel a birtokában lévő iratok szerint a társaság könyvelésében felújítás címszó alatt csupán 968 ezer forint szerepel. Gyurcsány Ferenc válaszában hangsúlyozta: a nem saját forrásból fizetett beruházásokat nem kell szerepeltetni a cég könyvelésében.

Deutsch Tamás arra is rákérdezett, hogy a hatodik-hetedik emeleti ingatlan megvétele előtt tájékoztatta-e az eladót, azaz az államot, hogy a terület – amelyet végül 16 millióért vásároltak meg és rá négy napra több mint 40 millióért apportáltak az Altus Rt.-be – értéke azóta jelentősen növekedett, és a legutóbbi becslés szerint már több mint 40 milliót ér. A miniszterelnök a kérdésre nemmel válaszolt, hiszen a beruházásokat, amelyek az értéknövekedést okozták, saját költségen, saját felelősségre ők végezték el.

Az állam újította fel Gyurcsány ingatlanát?

Deutsch-Für Tamás az ingatlannal kapcsolatban arra is rákérdezett, hogyan lehetséges az, hogy az eredetileg 9 797 000 forintra becsült földszinti ingatlant megvásárlását követően – amelyért az Altus Rt. 6,64 milliót fizetett – a két hónappal későbbi értékbecslés már 27 669 000 forintra taksálta.

A miniszterelnök válaszában elmondta, hogy az ingatlanhoz egy lakást kellett vásárolni, ráadásul a bejáratért és a lépcsőház használatáért is fizetni kellett, ez okozta a növekményt. Így tehát a később az államnak (a Közlönykiadó Kft.-nek) bérbe adott területegyüttes nem azonos azzal, amelyet korábban az államtól megvásárolt.

A Fidesz alelnöke ellenvetésében hangsúlyozta: a rendelkezésére álló iratok szerint ugyanazt a 319 négyzetméteres területet adta bérbe az állami cégnek, amelyet az korábban felújított, az Altus Rt. pedig nem sokkal korábban megvásárolt. Így az ingatlant állami pénzből újították fel, majd visszabérelték Gyurcsány Ferenc cégétől.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik