Belföld

A magyarok nem félnek senkitől

Az unió tagországai Oroszországtól, míg a szövetségen kívüli országok inkább az Egyesült Államoktól tartanak – derül ki a Tárki Új Európa Barométer vizsgálatából. A kutatás szerint Magyarország senkitől sem tart.

A Tárki felmérésének az volt a célja, hogy felmérje, a posztszocialista országok kit tartanak a legnagyobb veszélyforrásnak: Oroszországot, az Amerikai Egyesült Államokat vagy a szomszédos országokat.

Összességében a kelet-európai lakosok körülbelül negyede tart attól, hogy valamelyik nagyhatalom megtámadja az országát, és csupán elenyésző kisebbség gondolkozott el már azon, hogy egy szomszédos ország háborút indítana ellene. A szomszédok fenyegetését az oroszok érzik leginkább, de átlag feletti a szomszédoktól való félelem a lengyelek, a románok és a szlovénok körében is.

A posztszocialista országok közül a magyarok félnek legkevésbé, a megkérdezettek hat százaléka tart Oroszországtól, kicsivel többen – nyolc százalék – az Egyesült Államoktól, kilenc százalékuk pedig valamely szomszédos államtól.

Az Európai Unió tagjai – Szlovákia és Szlovénia kivételével – inkább tartanak az oroszoktól, mint az amerikaiaktól. Ezzel ellentétben az unión kívüli országok között az Egyesült Államok a félelem fő oka. A vizsgált 13 ország közül a csehek és az észtek a leginkább félősek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik