Belföld

Kövér: pofon, de nem tragédia

December 5. kudarc, fájó vereség a nemzet számára, olyan pofon, amelyet saját maga ütött saját maga arcára, ám nem nemzeti tragédia, mondta Kövér László. Tőkés László szerint viszont nevén kell nevezni a „gonoszt".

Kövér László, fideszes képviselő a budapesti Polgárok Háza hétfő esti rendezvényén úgy vélte, hogy a nemzet fogalmát illetően még nem hagytuk magunk mögött a kommunizmust, ebben a vonatkozásban a kommunizmus még él; ez a hagyomány testesül meg a mostani kormány felfogásában is, és ezt kell legyőzni.

Az ellenzéki politikus szerint tanulság, hogy “mindig lesznek, akikkel nem tudunk mit kezdeni”. Az is tanulság, hogy mindig lesznek, akikre számíthatnak, nemcsak a magukat jobboldalinak nevezők között. Felidézte, hogy az igennel voksolók között volt liberálisnak mondott szociológusnő, olyan operaénekes, aki nem az ő csapatukban focizik, volt egy zsidó rabbi, mondhatni, “a szellemi elit újra a jobbik arcát mutatta meg a saját népe felé”.

Nemzetellenes kampány

Tőkés László királyhágómelléki református püspök arról beszélt, hogy lehetetlen úgy Európa felé igyekezni, hogy miközben európai polgárságunkkal dicsekszünk, közben magyar állampolgárságunkat megtagadják tőlünk. Hogyan is juthatnánk Európába, ha előbb nem fogadjuk be egymást – kérdezte az erdélyi magyar politikus.

Nagy taps fogadta a püspök azon megjegyzését, hogy Kövér László szókimondó, nem szokott köntörfalazni. Hozzátette: “Reálpolitikai szempontból le kell faragni nyelvünket, de néha ideje van, hogy nevén nevezzük a gonoszt”. “A mostani miniszterelnök tavaly nemzetellenes kampányt folytatott, nincs mit ezen szépíteni” – mondta.

Tőkés László ugyanakkor kijelentette: nagy hiba volna olajat önteni a tűzre, kollektív bűntudatot ébreszteni, jóllehet sokan ebbe a hibába esnek. Nagy hiba ostorozni a magyarországi szavazópolgárokat, nem szabad az ő felelősségüket eltúlozni, legfeljebb a propagandistákra, a nemzet félrevezetőire lehet haragudni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik