Belföld

Lakás- és földvásárlásokat vizsgál az Orbán-bizottság

A Tokaj Kereskedőház Rt. tevékenységét vizsgálja szerdai ülésén az Orbán-család gazdagodását vizsgáló parlamenti bizottság, valamint áttekintik Orbán Viktor és feleségének a lakásvásárlásait, és meghallgatják Bognár Sándort, aki a felcsúti földvásárlások kapcsán került üzleti kapcsolatba Orbán Viktor feleségével, Lévai Anikóval.

Vadai Ágnes, a bizottság szocialista elnöke az MTI-nek elmondta: a Tokaj Kereskedőház Rt. működésének áttekintése kiterjed a cég gazdálkodására, figyelemmel arra, hogy a társaság a 2000-2001-es években összesen négymilliárd forint állami támogatást kapott. Emellett értékelik a cég kinevezési és a leváltási gyakorlatát, valamint áttekintik az említett évek felvásárlásait is.

A Tokaj Kereskedőház működésének értékelését az teszi szükségessé, hogy a társaság üzleti kapcsolatban állt a Szárhegy dűlő-Sárazsadány-Tokajhegyalja Kft.-vel, amelynek korábban résztulajdonosa volt Orbán Viktor felesége, Lévai Anikó.

A mai ülésen a bizottság meghallgatja Bognár Sándort, a Herceghalmi Kísérleti Gazdaság Rt. egyik tulajdonosát, aki a felcsúti földek vásárlása kapcsán került üzleti kapcsolatba Lévai Anikóval – mondta Vadai Ágnes.

Szintén a mai ülésen tekintik át a kormánypárti képviselők és a munkában részt vevő Herényi Károly MDF-es képviselő az Orbán-család lakáscseréit, illetve a XII. kerületi, Cinege utcai ház felújítását. Ehhez várja a bizottság az illetékes jegyzőtől a dokumentumokat, amelyeket egyszer már megkért, ám nem kapott meg.

Vadai Ágnes úgy vélekedett, valószínűleg szükség lesz arra, hogy folytassák Orbán Viktor volt miniszterelnök meghallgatását, amelyet a bizottság júliusban csak felfüggesztett.

Az Orbán-bizottság – amelynek első üléséről a fideszes képviselők kivonultak és azóta sem vesznek részt a munkában – idén tavasszal alakult meg azzal a céllal, hogy az Élet és Irodalomban megjelent cikksorozat nyomán kiderítse: volt-e szerepük állami forrásoknak az Orbán-család gazdagodásában.

Az Országgyűlés házszabálya szerint a bizottságnak zárójelentés elkészítésével kell lezárnia tevékenységét. E dokumentum várhatóan november 19-re készül el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik