Belföld

Hirtelen lett népszerű Sólyom

A pártok támogatottságát nem, a politikusok népszerűségében viszont sajátos változásokat hozott a köztársaságielnök-választás előszele - derül ki a Medián június elején, közvetlenül a államfő-választást megelőző hétvégén készült felméréséből.

Az előző hónap felívelése után 10 százalékkal csökkent Szili Katalin népszerűsége. A Fidesz-MPSZ híveiben vélhetően ekkorra tudatosult, hogy a házelnök az ellentábor államfőjelöltje, mindenesetre ebben a körben a májusi 47-ről 30 százalékra csökkent a vele rokonszenvezők aránya.

Ezt a változást bizonyára elősegítette, hogy eddigre Sólyom László személyében az ellenzéki pártoknak is lett hivatalos jelöltje, akit a köztársaságielnök-választás előtti napokban a szavazópolgárok 68 százaléka ismert és közülük minden második mondta, hogy szívesen látná “fontos politikai szerepben”. 

A szavazás előtti napokban a két jelölt népszerűsége nagyjából megegyezett. Szili Katalin júniusi 97 százalékos ismertsége a hónap elejére 52 százalékos népszerűséggel párosult, míg Sólyom Lászlót az emberek 68 százaléka ismerte június elején és népszerűsége elérte az 50 százalékot.

A politikai közhangulat a köztársaságielnök-választás előtti hétvégéig nem változott érdemben. A lakosság közel kétharmada továbbra is úgy érzi, hogy az országban “általában véve rossz irányba mennek a dolgok”. a Fidesz-MPSZ a lakosság harmadának, az MSZP a negyedének a támogatását tudhatja maga mögött.

A változás legfeljebb annyi, hogy az előző hónappal ellentétben az MSZP szimpatizánsainak szavazási “elszántsága” most nem maradt el a fideszesekétől, így a választani tudó “biztos” szavazók körében 13 százalékra mérséklődött a szocialisták hátránya.

A részvételi hajlandóság egyébként továbbra is igen szerény, június elején 47 százalék volt azok aránya, akik egy feltételezett “most vasárnapi” választáson állításuk szerint biztosan az urnákhoz járulnának.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik