Belföld

Enyhe lassulás – de továbbra is nő a világgazdaság

Valamelyes lassulás ellenére továbbra is rendkívüli az amerikai gazdaság dinamikája - áll a Moodys Investors Service új elemzésében, amely szerint a globális beszerzési oldali alapanyagár-index a világgazdaság egészében is folytatódó robusztus növekedésre utal.

A nemzetközi hitelminősítő Londonban közzétett hetielőrejelzése szerint a bizonyítékok arra mutatnak, hogy az amerikai gazdaság összkibocsátási értéke (GDP) az első negyedévi 3,9 százalékos, éves szintre számított növekedés után a második negyedévben 3,0 százalékkal bővült, a második félévben azonban a negyedévenkénti, éves szintre számított GDP-növekedés átlaga jó eséllyel 4,5 százalék lesz.

Az első félév egészében mért 4,8 százalék után – a tavalyi második félévhez képest – a második félévi éves szintre számított reálnövekedés még mindig 4,0 százalék lesz az első félévhez képest az amerikai gazdaságban – áll az elemzésben. A Moody’s szerint a második félévi lassulást a vállalati profitok idei eddigi “fenntarthatatlan” ütemű növekedésének normalizálódása fogja magyarázni.

A hitelminősítő szerint a folyó termelésből eredő adózott vállalati profitok az amerikai cégszektorban az idei első negyedévben éves összehasonlításban 32,2 százalékkal nőttek. A negyedik negyedévben az éves profitnövekedési ütem várhatóan a 10-15 százalékos sávba lassul, de ez is jelentősen meg fogja haladni a 7,5 százalékos hosszú távú éves átlagot.

Az elemzés nem közölt számszerű globális növekedési előrejelzést, előző nap közzétett harmadik negyedévi előrejelzésében azonban a JP Morgan azt írta: a világgazdaság idei növekedése jó eséllyel el fogja érni a 4,1 százalékot, ami a 80-as évek óta nem mért ütem. A világ egyik legnagyobb pénzügyi szolgáltatójának londoni befektetési és elemző részlege szerint jövőre valószínűleg 3,5 százalékra mérséklődik a globális növekedés, de ez is meg fogja haladni a 90-es évek átlagát.

A Moody’s szerint a globális ipari fémárindex a világgazdaság egészére is további dinamikus növekedést jósol. A cég által összeállított és a világgazdasági aktivitás mércéjeként alkalmazott fémárindex a július 22-ei állapot szerint 55,0 százalékkal volt magasabb, mint egy éve, és 11,9 százalékkal nőtt 2004 eleje óta; ez rendkívül meredek, kereslet által hajtott beszerzési oldali alapanyagár-inflációt jelez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik