Belföld

Saron továbbépíti a falat

A Ciszjordánia határán megkezdett fal építésének folytatását rendelte el vasárnap Ariel Saron izraeli miniszterelnök, aki ezzel is elutasította a hágai Nemzetközi Bíróság pénteki állásfoglalását arról, hogy a fal építése törvénytelen.

Az izraeli kormányfő hangsúlyozta, hogy a biztonsági fal építése a legfelsőbb bíróság június 30-i állásfoglalásának megfelelően folytatódik. A Palesztin Hatóság vasárnap úgy döntött, hogy a védőfallal kapcsolatos hágai döntéssel összefüggésben az amerikai elnökválasztás előtt nem kíván az ENSZ Biztonsági Tanácsához fordulni.

A bíróság állásfoglalásában biztonsági szempontból jogosnak ítélte a Ciszjordánia és Izrael határán épülő kerítést, hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a biztonsági megfontolásokkal együtt meg kell vizsgálni a helyi lakosság érdekeit is. Ezért kimondta, hogy a Jeruzsálem közelében épített 40 kilométeres szakaszból 32 kilométernyit új nyomvonalra kell áthelyezni. A hágai Nemzetközi Bíróság pénteki állásfoglalásában ugyanakkor a fal lebontását sürgette. Az izraeli miniszterelnök vasárnap előbb a kormány ülésén jelentette ki, hogy Izrael teljes mértékben elutasítja a Nemzetközi Bíróság állásfoglalását, amelyet “a terrorizmus elleni harc arculcsapásának” nevezett. Hozzátette: a Tel-Avivban vasárnap végrehajtott merényletért a hágai Nemzetközi Bíróságot is felelősség terheli, mert a testület állásfoglalásával “pártfogásba vette a palesztin terrorizmust”.

Leszögezte, hogy minden diplomáciai és jogi eszközt be fog vetni a hágai Nemzetközi Bíróság határozata ellen. Saron ezt követően vezető munkatársaival tanácskozott. A megbeszélésen részt vett Szilvan Salom külügyminiszter, Ehud Olmert miniszterelnök-helyettes, Benjamin Netanjahu pénzügy-, Saul Mofaz védelmi- és Jószéf Tomi Lapid igazságügyi miniszter, valamint Menahem Mazuz főügyész. A találkozót követően az izraeli kormányfő utasítást adott a fal építésének folytatására.

A Palesztin Hatóság vasárnap úgy döntött, hogy a védőfallal kapcsolatos hágai döntéssel összefüggésben az amerikai elnökválasztás előtt nem kíván az ENSZ Biztonsági Tanácsához fordulni. Egy névtelenséget kérő palesztin miniszter úgy fogalmazott, hogy “a palesztinok nem akarják provokálni az amerikaiakat, különösen nem az elnökválasztási kampány idején”. – Jobb megvárni a választás végeredményét – mondta a miniszter, hozzátéve, hogy a védőkerítés ügyét addig is az ENSZ-közgyűlés elé viszik. Izrael arra számít, hogy az Egyesült Államok megvétóz bármiféle olyan határozatot a Biztonsági Tanácsban, amely a védőkerítés lebontására kényszerítené a zsidó államot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik