Belföld

Az OPEC megosztott a termelés növelésében

A Kőolajexportáló Országok Szervezete (OPEC) egyelőre megosztott a Szaúd-Arábia által javasolt kvótaemelés kérdésében - mondta Purnomo Yusgiantoro, a kartell elnöke csütörtökön.

A világ legnagyobb olajexportőre hétfőn indítványozta az OPEC napi 23,5 millió hordós kitermelési kvótájának napi 1,5 millió hordós emelését, hogy megálljt parancsoljanak a tizenhárom éve legmagasabb olajárak további száguldásának.

Az OPEC indonéziai elnöke elmondta, hogy a szaúdijavaslatról a levelet elküldte a tagországoknak, de még nem kapott választ. Indonézia azonban támogatja a javaslatot, amíg az az olajárak stabilitását célozza – tette hozzá.

A világ olajexportjának megközelítőleg felét ellenőrző OPEC június 3-án, Bejrútban vizsgálja felül kitermelési politikáját. A 11 tagország közül négy – Kuvait, az Egyesült Arab Emírségek, Irán és Indonézia – valószínűleg támogatja a szaúdi javaslatot. Venezuela elutasító álláspontja viszont nem változott. Rafael Ramiz energiaügyi miniszter szerint ugyanis a piacon van elég olaj.

Az olajár a szaúdi javaslat ellenére tovább emelkedik, és az Egyesült Államokban már harmadik napja 40 dollár fölött van. Kereskedők úgy vélik, hogy az OPEC már most is napi 2 millió hordóval termel hivatalos kvótája fölött. A kartell az esetleges kvótaemeléssel csak a jelenlegi többlettermelését “teszi hivatalossá”, a piacra valójában nem kerül több olaj.

Csütörtök kora délután az északi-tengeri Brent könnyűolaj júniusra 37,96 dollár volt a londoni Nemzetközi Olajtőzsdén (IPE). Szerdán ez a határidő 59 centet drágult, és 37,95 dolláron zárt.

A nyugati féltekén irányadó amerikai West Texas Intermediate (WTI) könnyűolaj legközelebbi, júniusi határideje – közép-európai idő szerint – csütörtök kora délután hordónként 40,76 dollár volt a New York-i elektronikus kereskedésben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik