Belföld

Szlovákia is az iraki katonák visszahívását tervezi

Szlovákiában is élénk belpolitikai vitákat gerjeszt az iraki helyzet. Ott a dolgot az is komplikálja, hogy a kormányzókoalíció, amelynek tagja a Magyar Koalíció Pártja, kisebbségben van. Ez azonban most mégsem jelentett akadályt akaratuk érvényesítésében - számolt be a Magyar Rádió pozsonyi tudósítója.

A vezető kormánypárt a Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió frakcióvezetője javaslatára a törvényhozás megszavazta, hogy az iraki szlovák katonai kontingensek kérdését nem tűzik napirendre a kedden megkezdődött ülésen. Ez csak úgy volt lehetséges, hogy a Vlagyimir Meciar vezette Néppárt Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom a kormánypártokkal szavazott. Eszerint tehát a palament nemcsak a kommunisták radikális, a szlovák katonai aknaszedők azonnali hazahívásáról rendelkező határozat-tervezetet nem tűzte napirendre, hanem a kormánypárti kereszténydemokraták és az ellenzéki Smer mérsékeltebb javaslatát is elutasította.

“Gyávák a képviselők, nem akarnak szembenézni a tényekkel” – mondta a szavazás után a parlament biztonsági és védelmi bizottságának ellenzéki elnöke, aki szerint ki kell mondani, hogy tavaly augusztusban békefenntartó alakulatot küldött Szlovákia Irakba, amelynek lőszerek megsemmisítése, és az elaknásított területek megtisztítása lenne a feladata.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik