Belföld

Bolgár ápolónőket ítéltek halálra Líbiában

Halálra ítéltek négy bolgár ápolónőt, akik egy líbiai kórházban dolgoztak és a vád szerint több gyerek AIDS-el való szándékos megfertőzéséért felelősek. Az ügy 1999 óta húzódik és politikai jelentősége egyre nő - derül ki a Magyar Hírlap cikkéből.

Az orvosok és az ápolónők Bengázi kórházában dolgoztak, és a vád szerint azért fertőzték meg vérkészítményekkel a gyerekeket, hogy megtalálják az AIDS gyógymódját. A mintegy négyszáz megfertőzött gyerek közül negyven azóta meghalt a betegségben.

A bolgárokat 1999 februárjában vették őrizetbe, az eljárás azóta hol elakadt, hol megint nekiindult, a líbiai hatóságok elszántságától és a nemzetközi nyomástól függően. A külföld ugyanis politikai okokat gyanít a per hátterében, a BBC szerint nyugati diplomaták egyetértenek abban, hogy Tripolinak bűnbakokra van szüksége, akiket a közvélemény hibáztathat a nagy felháborodást kavart esetért.

Mind a hat bolgár ártatlannak vallotta magát, védőügyvédeik azt állították, hogy a fertőzés valószínűleg a rossz higiéniai körülményekre vezethető vissza. Hasonlóképpen vélekedett Luc Montagnier, a HIV-vírus egyik francia felfedezője, aki szerint a bengázi kórházban uralkodó állapotok következménye a fertőzés. Úgy vélte, hogy a fertőzések még 1997-ben, a külföldi vádlottak Bengáziba érkezése előtti évben történtek. A líbiai bíróság által kirendelt orvosi testület azonban azt állította, hogy a bolgár vendégmunkások tudatosan fertőzték meg a gyerekeket. Moammer el-Kadhafi líbiai vezető azt hirdette, hogy a CIA és Moszad áll a háttérben.


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik