Belföld

Helyreállt a rend Grúziában

Aszlan Abasidze adzsár vezető helyi idő szerint csütörtökön hajnalban lemondott tisztéről és elhagyta Adzsáriát. A polgárháborúval fenyegető légkör ezzel enyhülhet Grúziában.

Az adzsár vezető Igor Ivanovval, az orosz nemzetbiztonsági tanács titkárával együtt elrepült Moszkvába – jelentette be Zurab Zsvanija grúz miniszterelnök, aki maga is részt vett Abasidze és Ivanov Batumiban folytatott tárgyalásán. Az orosz nemzetbiztonsági tanács titkára néhány órával korábban érkezett Batumiba, egy időben azzal, hogy helikopterekkel grúz belügyi csapatokat dobtak át az autonóm köztársaság területére.

A Batumiban folytatott tárgyalást – szerda éjfél körül – Abasidze rövid időre megszakította: kiment a rezidenciája előtti téren összegyűlt mintegy másfélszáz hívéhez, s az embereket, köztük több fegyverest, felszólította arra, hogy térjenek haza.

Nem sokkal később az egyetem területén tüntető mintegy 10 ezer emberrel közölték, hogy Abasidze lemondott. Az adzsár vezető lemondását és távozását a grúz televízióban maga Mihail Szaakasvili grúz államfő jelentette be.

Előzmények

Kedden Grúzia csapatokat vonultatott föl az autonóm köztársaság határán, szerdán pedig belügyi egységet dobott le, és a grúz elnök közvetlen irányítást vezetett be a vele szembehelyezkedő tartományban.

Korábban Mihail Szaakasvili televíziós beszédében azt ígérte, hogy kész garantálni az adzsáriai vezető, Aszlan Abasidze biztonságát, ha lemond, és külföldre távozik. A grúz államfő azt is közölte, hogy orosz és az amerikai vezetéssel tárgyalt az Abasidzének nyújtandó menedékjogról.

A Grúziától elszakadni kívánó Adzsária vezetője sokáig visszautasította a grúz kormány ajánlatát. A grúz államfő előzőleg néhány órát adott a politikusnak, hogy elfogadja az ultimátumot a vérontás elkerülése érdekében.

Adzsária központjában, Batumiban szerdán is ezrek tüntettek Abasidze lemondását követelve, Szaakasvili grúz államfőt éltetve.

Korábban a grúz védelmi miniszter közölte, hogy aláaknázták az olajexport kulcsának is számító Batumi kikötőjét, de szavaiból az nem derült ki, hogy ki helyezte el a robbanószert az olajelosztónál.

Korábban Adzsária viszonylagos függetlenséget élvezett. Mihail Szaakasvili grúz államfő azonban az ország területi egységének helyreállítását tartja legfontosabbnak, és ezzel kiváltotta az adzsár vezető ellenállását. A területet hűbérúrként irányító elnök vasárnap elrendelte az autonóm régiót a grúz területekkel összekötő hidak felrobbantását, és rendkívüli állapotot hirdetett. A rendőrség átállt a tüntetők oldalára.

A grúz parlament is lemondásra szólította fel az adzsár vezetőt. Állítólag a Batumi repülőterén indulásra készen állt egy repülő, amellyel Abasidze elhagyhatta az országot.



Ajánlott videó

Olvasói sztorik