Belföld

DDGÁZ: a liberalizáció ellenére senki nem váltott szolgáltatót

A Dél-dunántúli Gázszolgáltató Részvénytársaság (DDGÁZ Rt.) a piacnyitást követően is stabilan tartja pozícióit, a határidőig egyetlen nagyfogyasztó sem lépett ki a vállalat vevőköréből - közölte a cég PR-menedzsere az MTI-vel csütörtökön.

Palkó Zsolt elmondta: a DDGÁZ Rt. Baranya, Somogy, Tolna és Fejér megyére kiterjedő szolgáltatási területén mintegy 15 ezer nem háztartási fogyasztót, közülük 400 nagyfogyasztót lát el vezetékes földgázzal. Március 31-ig feltételesen mindössze 6 társaság jelezte kilépési szándékát, ezt azonban az április 15-i végső határidőig egyikük sem erősítette meg.

Szavai szerint mindez azt igazolja, hogy a társaságnak az elmúlt években a fogyasztói elégedettség növelése, a minőségi, megbízható gázszolgáltatás érdekében tett lépései eredményesek voltak. Úgy vélte, emellett a piaci szereplőket a hazai tapasztalatok hiánya és a nem minden esetben tisztázott jogszabályi háttér is óvatosságra intette.

Palkó Zsolt emlékeztetett: a 2003-ban hatályba lépett gáztörvény megteremtette annak lehetőségét, hogy a nagyfogyasztók 2004-től a szabad piacra kilépve, maguk választhassák meg szolgáltatójukat. Rámutatott, hogy az érvényben lévő szabályok értelmében azok a nagyfogyasztók, akik a korábbi közüzemi szolgáltatójuknál maradtak, legközelebb 2005. első negyedévében jelezhetik kilépési szándékukat. Azt követően 2005. októberétől válhatnak csak a szabad piac szereplőivé.

A E.ON Hungária Rt., az RWE Gas International B.V., valamint csekély részben magánszemélyek és önkormányzatok tulajdonában lévő és 6,5 milliárd forint jegyzett tőkéjű DDGÁZ Rt. több mint negyedmillió fogyasztót lát el földgázzal.

A cég fennállásának legsikeresebb évét könyvelhette el 2003-ban, a tavalyi teljesítményről a május 28-i közgyűlésen közölnek adatokat. A DDGÁZ 2002-ben 850 ezer köbméter földgázt értékesített. Ebből 2002-ben 30 milliárd 384 millió forint nettó árbevételt ért el, a 2001. évi 29 milliárd 350 millió forinttal szemben. A társaság adózott eredménye 2001-ben 1 milliárd 327 millió, 2002-ben pedig 1 milliárd 61 millió forint volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik