Belföld

Optimista elektronikai cégek

Javuló kilátások jellemzik a világ elektronikai piacát: a Magyarországon is aktív Siemens, a nálunk ugyancsak tevékeny Flextronics és a japán Matsuhita is kedvező eredményekről számolt be.

A Siemens AG, Németország legnagyobb elektronikai cége bejelentette, hogy eredménye a legutolsó negyedévben megduplázódott, miután eladta a félvezetőgyártással foglalkozó Infineon Technologies AG-ban meglévő részesedésének a felét, s a mobiltelefonjai iránti kereslet is növekedett. (Mindez Magyarországot is érinti, hiszen itthon a Flextronics gyárt a Siemens megbízásából mobiltelefonokat a német cégnek.)


Kihívások az orvosi műszergyártásban


Ugyanakkor a Siemens a Bloomberg szerint azt is közölte, hogy a 2004-es nyereségcélokat nehezebb lesz teljesítenie. Ez többek között azért van így, mert az egyik legfőbb nyereségtermelő részleg, az orvosi műszergyártás egyre komolyabb versenyhelyzetbe kerül a hazai, illetve az európai piacon. A legfőbb kihívást ezen a területen a General Electric (GE) jelenti a Siemensnek. Ez az ágazat szintén érinti Magyarországot, hiszen a GE itt komoly műszergyártó bázissal rendelkezik.

A német nagyvállalat nettó eredménye egyébként a márciusig tartó negyedévben 1,21 milliárd euróra növekedett, az egy évvel korábbi 568 millió euróhoz képest. Az Infineon részbeni eladása ebből 800 milliót tett ki, ennyi tiszta nyereséget hozott a pakett értékesítése, amely összesen 1,76 milliárdos bevételt jelentett. Ezzel egyidejűleg a Siemens eladásai 17,79 milliárd euróra csökkentek a korábbi 18,23 milliárdról.


Nehéz helyzet a járműgyártásban


A legnagyobb nehézségekkel egyébként a közlekedési járműgyártásban küzd a német óriásvállalat. Elsősorban ez az ágazat aggasztja Heinrich von Pierer vezérigazgatót, aki azonban ragaszkodik ahhoz, hogy tartani tudják az idei terveket, „ha nehezebben is a vártnál”. 


A Siemens mindenképpen sokat profitált mindenesetre abból, hogy növekedett a telekommunikációs berendezések iránti kereslet. A 2001-es hullámvölgy óta valódi javulás tapasztalható ebben az ágazatban. A távközlés sikerei enyhíthetik a német cég gondjait, amelyet a közlekedési ágazat – ennek vesztesége 289 euró volt, a tavalyi 64 milliós nyereséggel szemben – mellett az erőművi berendezések lanyha piaca okozott, illetve azokat a negatív hatásokat, amelyek az erős euróból és a gyenge dollárból adódtak. A Siemenst különösen a Combino típusú villamosaival kapcsolatos problémák sújtották a közlekedési ágazatban. (Budapest, a magyar főváros önkormányzata egyébként éppen ilyen típusú villamosokat vásárol majd hamarosan.)


Segít a távközlési részleg


A Siemens eredményeinek javulása elsősorban a telekommunikációnak köszönhető. Az olcsó telefonok eladása különösen jó eredményeket és piacnyerést hozott Kelet-Európában, Indiában és Oroszországban. A Siemens elsősorban a finn Nokiától szerzett piacokat. A világpiacon legnagyobb finn cég globális részesedése az eladásokból így 36,1 százalékról 34,7 százalékra csökkent a Gartner Inc. felmérése szerint.

A mobiltelefonok új generációja, a video- és fényképezőgépes funkciók megjelenése a Motorola és a Samsung eladásait is felhajtotta egyébként a Bloomberg szerint.

Javította bevételi- és nyereség-előrejelzését a Flextronics

Nemcsak a német Siemens érzékeli az elektronikai piac javulását: bár árbevétel-növekedése mellett negyedéves adózott eredménye 18 százalékos csökkenését jelentette kedden a New York-i tőzsdezárás után a Szingapúrban bejegyzett Flextronics International Ltd., a cég ugyanakkor a júniusban végződő mostani negyedre 150 millió dollárral emelte bevételi várakozását, és az egy részvényre jutó – egyszeri tételek nélkül számított – nyereségprognózist 2 centtel növelte.
Az MTI-Eco szerint a Flextronics (amely Magyarországon Zalaegerszegen, Sárváron és Nyíregyházán rendelkezik gyártóbázisokkal) tavalyi üzleti évének március végén befejeződött negyedik negyedéről 16 millió dolláros – egy részvényre 3 centes – adózott eredményt jelentett, a megelőző üzleti év negyedik negyedének 19,5 millió dollárja, egy részvényre 4 centje után. A szingapúri székhelyű cég bevételei 3,77 milliárd dollárra nőttek a korábbi 3,06 milliárdról.

A Flextronics egyszeri tételek nélkül számolt üzemi eredménye 72,8 millió dollár – egy részvényre 13 cent. Egy évvel korábban 25,4 millió dollár, egy részvényre 5 cent volt ez az adat. Elemzők csak 11 centet vártak, 3,55 milliárdos bevételi várakozás mellett. A cég részvényei a tőzsdezárás utáni INET kereskedésben 18,67 dollárra erősödtek, miután kedden a Nasdaq piacon 3 centtel 18,46 dollárra nőttek. Az idei évben a Flextronics részvényei 24 százalékot nyertek.

Javul a Matsushita helyzete is

Ugyancsak optimista kép alakulhat ki a világ legnagyobb szórakoztatóelektronikai cégéről, japán Matsushitáról. E cég – teljes nevén: Matsushita Electric Industrial Co. -, csökkentette veszteségeit, miután költségkímélő intézkedéseket hozott és új termékekkel állt elő a világpiacon. Új DVD-készülékeket és lapos képernyős televíziókat állított elő a japán vállalat, amelyhez többek között a Panasonic márka is tartozik. A Panasonicnak többek között a Sharp és a Sony hasonló termékeivel kell megküzdenie a piacon. A Matsushita bejelentése szerint a cég nettó eredménye 50 százalékkal emelkedik majd idén, az egész évben. (A vállalat egyébként csak tavaly lett ismét éves szinten nyereséges, a korábbi esztendők veszteségei után.)

Egyelőre azonban a Matsushita csak arról számolt be, hogy negyedéves vesztesége márciusig 47 millió dollár volt, ami az egy évvel korábbi óriási deficitnek csupán a tizede.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik