Belföld

750 millió balatoni fejlesztésekre

A Magyar Terület és Regionális Fejlesztési Hivatal (MTRFH) az idén 750 millió forinttal támogatja a Balaton környékének fejlesztését; az erről szóló együttműködési megállapodást Kovács Flórián László, a hivatal elnöke, és Kolber István, a Balaton Fejlesztési Tanács elnöke írta alá szerdán, Siófokon.

A hivatal MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a megállapodás alapján a következő két évi kötelezettségvállalással együtt a támogatási összeg elérheti 1,119 milliárd forintot. A támogatások felhasználását a Balaton Fejlesztési Tanács koordinálja.

A fejlesztési támogatás a balatoni strandok kotrását, mederrendezését, a bor- és kerékpáros-turizmust segítő beruházásokat, a kiemelt balatoni rendezvények megtartását, a közbiztonság fejlesztését, a településrendezési tervek készítését segíti, valamint önrészként használható hazai és uniós pályázatokhoz.

A támogatási programba új elemként került be a Balaton környékének rendezettségét és a települések képének javítását szolgáló fejlesztések támogatása, ami elengedhetetlen a tó idegenforgalmi vonzerejének növeléséhez – áll a közleményben.

A források kiosztása többségében pályázatok útján történik, a támogatás egy részéről a Balaton Fejlesztési Tanács saját hatáskörében dönt. A 750 millió forinton kívül további 150 millió forint a Magyar Terület és Regionális Fejlesztési Hivatal kezelésében marad, a Balatonnal kapcsolatos, egyedi jellegű problémák kezelésére. A közlemény szerint az idén például 35 millió forint támogatást kap a Magyar Tudományos Akadémia Balatoni Kutatási Programja, amelynek célja a vízminőség hosszú távú védelme.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik