Belföld

Rekordszinten a külföldre irányuló osztrák tőkebefektetések

Tavaly rekordszintet értek el az osztrák befektetők külföldre irányuló tőkebefektetései (FDI). Az osztrák jegybank előzetes adatai szerint 6,3 milliárd értékben fektettek be az osztrákok külföldön 2003-ban, a 2002-es 5,6 milliárd eurót követően. Magyarország kiemelt célpont volt tavaly.

Ezt megelőzően a rekordot – 6,2 milliárd euróval – 2000-ben állították fel az osztrák külföldi befektetők. Mindeközben a külföldiek ausztriai befektetései 6,1 milliárd eurót értek el tavaly, a 2002-es 1,0 milliárd euró után.

Tavaly az osztrákok 3 milliárd eurót vittek az unióba belépni készülő tíz országba: az érdeklődés Magyarországra és Lengyelországra összpontosult, mindkét országban rekordösszeget, 1-1 milliárd eurót fektettek be. Ugyanakkor Csehország – amely az elmúlt években kedvenc osztrák befektetési célország volt – nem könyvelhetett el tavaly új befektetéseket.

Dél-Európában nagyobb osztrák befektetésekre tavaly csak Horvátországban került sor, 370 millió euróval. Bulgáriából ugyanakkor egyenesen tőkekivonás történt.

Az unió jelenlegi 15 tagországán belül Németországba és Dániába áramlott tavaly a legtöbb osztrák tőke: előbbibe 790 millió euró, utóbbiba 590 millió euró érkezett.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik