Belföld

Csalódást okozott a Nokia – lefelé húzza az indexeket

Zuhanórepülésbe kezdett pénteken a Nokia árfolyama, miután a világ legnagyobb mobiltelefon gyártója első negyedéves nyereségének és árbevételének csökkenéséről számolt be, ráadásul a második negyedév kilátásairól is lehangoló képet festett.

A Nokia pénteken 6,77 millió euróról 6,62 millióra csökkenő első negyedéves árbevételről és 20 centről 17 centre csökkenő egy részvényre jutó eredményről számolt be.

Az adatok publikálása után a cég papírja 6 százalékos árfolyam veszteséget szenvedett el. A Nokia a negyedévben a mobiltelefon eszközök világ piacon megtartotta 40 százalékos részesedését a jelentés szerint.

A társaság közölte azt is, hogy a második negyedévben tovább eshet a nyereség és az eladások; az egy részvényre jutó profit 13-15 eurócent között alakulhat az egy évvel korábbi 19 cent után. A Reuters elemzői konszenzusa 18 centes második negyedéves profitot várt. A Nokia bejelentései megerősítik a részvényelemzők azon félelmeit amelyek szerint a mobilóriás piacot veszthet a Motorola és a Samsung javára. A Samsung éppen pénteken közölte, hogy rekordszintű profitot ért el az első negyedévben, s piaci részesedése négy százalékponttal 14 százalékra emelkedett.

A piaci térvesztés legfőbb oka az, hogy a versenytársak egyre erősítik jelenlétüket a közepes árfekvésű, ám színes képernyővel és fényképezőgéppel is felszerelt telefonok kínálatában. Elemzők egyértelmű csalódásként értékelték a Nokia bejelentéseit, egyesek egyenesen “katasztrofálisnak” nevezték a második negyedéves részvényarányos profitra vonatkozó előrejelzést.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik