Belföld

Csökkenek az összekapcsolási díjak a vezetékes távközlésben

Májustól várhatóan az európai uniós átlag szintjére, a jelenlegi 4 forintról 2 forintra csökkenhet csúcsidőben a vezetékes távközlésben az összekapcsolási díj - közölte a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) elnöke szerdán Szegeden.

Ha ezt a mérséklést a szolgáltató érvényesíti az áraiban, akkor az előfizetők is jobban járnak – hangsúlyozta Pataki Dániel sajtótájékoztatón. Összekapcsolási díjat akkor fizet az egyik szolgáltató a másiknak, ha annak hálózatát igénybe veszi.

A hírközlési hatóság idei feladatai közé sorolta az elnök – ugyancsak májusi határidővel – a mobilszám-hordozhatóság megvalósítását. A vezetékes telefont használók az év eleje óta már megtarthatják a hívószámukat más vezetékes szolgáltató választása esetén is. Ezzel a lehetőséggel április elsejéig mintegy 2.300 vállalkozás élt – mondta az NHH elnöke.

Közlése szerint, míg a vezetékes hívószámukat elsősorban a kis- és középvállalkozások viszik magukkal más szolgáltatóhoz, addig a mobilszám-hordozhatóság – az előrejelzések alapján – sokkal nagyobb réteget, az egyéni előfizetőket érinti majd.

A piacelemzés ugyancsak az idei évben elvégzendő feladata a hírközlési hatóságnak. Ezzel kapcsolatban Pataki Dániel úgy fogalmazott: az NHH azt vizsgálja, hogy az ország elektronikus hírközlési piacán lévő társaságok közül van-e valamelyiknek domináns ereje, visszaél-e erőfölényével. Amennyiben ilyet tapasztal a hírközlési hatóság, bizonyos kötelezettségeket ró ki, amelyek fokozzák a versenyhelyzetet, ezáltal az árak további csökkenéséhez vezethetnek – mondta az NHH elnök

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik