Belföld

Meciar újra itt van

A szlovákiai elnökválasztás első fordulóját megnyerő Vladimir Meciar sokat köszönhet a jelenlegi kormánykoalícióban dúló belső viszálynak. A két, versenyben maradt jelölt azonos platformon áll.

Zavarodottság és megdöbbenés kísérte a szlovákiai választások hétvégi első fordulójának eredményét. A döbbenet oka, hogy Vladimír Meciar exkormányfő lett az államfőválasztás szombati első fordulójának győztese, míg a jelenlegi kormánykoalíció jelöltje, Eduard Kukan külügyminiszter csak a harmadik lett, pedig az előzetes felmérések az 1-2. helyet jósolták neki. Zavart pedig az okoz, hogy szinte alternatíva nélküli a két hét múlva esedékes második forduló, melybe Meciar mellett Ivan Gasparovic egykori házelnök jutott be, akivel korábban több mint egy évtizedig egy pártban politizáltak.


 Eredmények

Az elnökválasztás első fordulójában Vladimir Meciar 32,7 százalékot, Ivan Gasparovic 22,28 százalékot, Eduar Kukan 22,1 százalékot, Rudolf Schuster 7,4 százalékot ért el. Az április 17-i második fordulóba Meciar és Gasparovic jutott. 

A magyarok otthon maradtak


Nem lehet véletlen, hogy Mikulás Dzurinda miniszterelnök már vasárnap felajánlotta, hogy feláll a pártelnöki székből. Elemzők szerint ugyanis a vereség jórészt azzal magyarázható, hogy a kormányzó pártok nem tudtak alkalmas közös jelöltet állítani. Ez megmutatkozott egyébként abban is, hogy a vártnál jóval alacsonyabb, 47,9 százalékos volt a részvételi arány.


Különösen kevesen szavaztak az ország déli, magyarok lakta vidékein, s nyilvánvalóan nem követték a magyar pártok ajánlásait. Jellemző, hogy országosan a legalacsonyabb részvételi arány – 20,22 és 21,39 százalék – a dunaszerdahelyi és a révkomáromi járásban volt. Ennek ellenére a Magyar Koalíció Pártja a pártelnöki és az esetleges miniszterelnöki lemondás ellen szólt.


Meciar csak összefogással győzhető le – jól példázza e tétel igazságát Rudolf Schuster jelenlegi államfő legutóbbi esete. A magyarul is kitűnően beszélő, korábbi kassai polgármester széles koalíciós – köztük a magyar pártok támogatásával – összefogással tudta megelőzni az előző elnökválasztáson Vladimir Meciart. Schuster most párttámogatás nélkül, gyakorlatilag esélytelenül indult, 7,4 százalékot szerzett.


 Nem lesz előrehozott választás

Az alacsony – 35,86 százalékos részvétel miatt érvénytelen volt az a referendum, melyen arról dönthettek a választópolgárok, hogy legyen-e előrehozott választás Szlovákiában. A népszavazás érvényességéhez legalább 50 százalékos részvétel kellett volna.

Mérsékelt zsákutca


A populista Meciar időről időre ismétlődő visszatérése a szlovák politikai életbe északi szomszédunk demokratikus berendezkedésének nagy tehertétele. Egy demokráciának persze a választások mindenkori eredményét is viselnie kell. Mindenesetre elgondolkodtató, hogy Meciar feltámadása mindig akkor következik be, amikor a pozsonyi politikai elit “européer” részének éppen nem jut eszébe semmi, s a piacképes alternatívák keresése helyett egymás lejáratásával foglalatoskodik.


Pedig a gazdasági helyzetre ezúttal nem lehet panasz, Szlovákia most a térség egyik legvonzóbb befektetési célpontja, a növekedés is beindult – és mégis… Már a szlovákiai romák éhséglázadása is jelezte, hogy a gazdasági dinamika mögött megoldatlan politikai feszültségek húzódnak. A szlovák liberálisok, mérsékelt nemzetiek és szociáldemokraták zsákutcája vélhetően Meciar nyugati szalonképtelenségénél is nagyobb veszélyt rejt Szlovákia számára.


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik