Belföld

120 diákhitelt felmondtak – az adósok évekig nem kapnak hitelt

A hitel egy összegben történő visszafizetése vagy a behajtás a sorsa annak a 120 diákhitel-adósnak, akiknek a hitelt felmondó levelét a napokban postázta a Diákhitel Központ.

A levél kézhezvételétől számítva 8 napja van a 120 adósnak arra, hogy hitele teljes összegét, kamatokkal együtt, átutalja a Diákhitel Rt. Magyar Államkincstárnál vezetett számlájára. Ha ezt nem teszi meg vagy nem a teljes összeget utalja át, úgy adatait a központ átadja behajtásra az adóhatóságnak.

A Diákhitel Központ március elején 252 ügyfél részére postázott ún. utolsó fizetési felszólítást, az érintettek közül 120-an nem rendezték tartozásukat.

A jogszabály szerint a 2002. december 31-éig kötött szerződések esetében 12 havi, a 2003. január elseje után kötött szerződések esetében 6 havi törlesztő részlet elmaradása után már “utolsó fizetési felszólítást” kapnak az egykori diákok. A 2003. január 1-je után, ha a tartozás meghaladja a mindenkori minimálbért, a behajtás mellett az adós adatait továbbítják a Bankközi Adós- és Hitelinformációs Rendszerhez (BAR), ami annyit jelent, hogy az egykori diák több évig nem kap egyetlen kereskedelmi banktól sem hitelt.

A diákhitel kötelező törlesztő részlete 2003-ban havi 3000, 2004-ben havi 3180 forint, ezt először a hallgatói jogviszony megszűntét követő hónap 5-ével kell átutalni.

Őri András, a Diákhitel Központ Rt. kommunikációs igazgatója az MTI-Econews kérdésére elmondta, hogy a 120 felmondás egyenként legfeljebb 38 ezer forintos tartozást takar, a 120 volt hallgató tartozásának teljes összege viszont már meghaladja a 4,5 milliárd forintot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik