Belföld

Rendkívüli ülést tartanak az EU belügyminiszterei

A német felkérésre megrendezett ülésre a kétszáz áldozatot követelő madridi merénylet miatt kerül sor. A Tanács ülésén az Európai Bizottság és az ír elnökség terrorizmus elleni javaslatokkal fognak előállni.

Saját javaslatait az Európai Bizottság szerdai ülésén önti végleges formába. A bizottsági javaslatok elsősorban a tagállamok közti jobb információmegosztást és a vasutak biztonságának növelését érintik. Szó lesz egy új biztosi poszt létrehozásáról is: az új bizottsági tag feladata lenne a terrorizmus elleni fellépés koordinálása.

Dublin tervei között szerepel az uniós alkotmánytervezetben szereplő, terroristatámadás esetére vonatkozó és azonnali segítségnyújtást biztosító szolidaritási záradék politikai nyilatkozatba foglalása; egy “biztonsági koordinátor” kinevezése; továbbá a terrorizmus elleni küzdelem közös, uniós alapokra helyezése és az együttműködés növelése a tagállamok, valamint az EU és az ENSZ közt.

A Bizottság hétfői sajtótájékoztatóján el is marasztalta a tagállamok egy részét: Hollandia, Olaszország, Ausztria, Görögország, Luxemburg és Dánia még mindig adós az európai letartóztatási parancsról szóló uniós irányelv elfogadásával. Hasonlóképpen több tagállam adós az EU által elfogadott, egységes, terrorizmussal kapcsolatos büntetések nemzeti jogba való lefordításával. A téma várhatóan a március 25-26-i uniós csúcstalálkozónak is az előterében fog szerepelni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik